Obraćanje na Jahorini
11

Dodik predlaže zajedničke komisije koje će se baviti otvorenim pitanjima u regiji

Er. M.
MIlorad Dodik (Foto: FENA)
MIlorad Dodik (Foto: FENA)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se prisutnima na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojem prisustvuje 13 šefova visokih delegacija.

Dodik je rekao da je ovo još jedna prilika da se razmijeni mišljenje o svim važnim regionalnim pitanjima, a prije svega o evropskim integracijama. On se zahvalio funkcionerima na dolasku ističući da je današnje okupljanje dokaz da saradnja nije samo diplomatska faza.

"Ako proces služi za rješevanja problema, iskoristimo to i pokrenimo neke stvari", rekao je Dodik dodajući da nije siguran da bi ovaj proces trebalo racionalizirati, dodajući da se proces treba iskoristiti za dobrobit zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da BiH još nije uspjela formirati vlast na državnom nivou i da vjeruje kako će BiH uskoro dobiti novi saziv vlasti.

"Potrebno je samo da primijenimo ono što smo dogovorili i da to svi prihvate", rekao je Dodik.

Što se tiče granica sa Srbijom i Hrvatskom, on je kazao da se tu ništa ne dešava predlažući da se danas donese izjava sa Srbijom i Hrvatskom kojom će se definisati formiranje zajedničkih komisija koje će se baviti ovim pitanjem.

"Predlažem da se dogovorimo o formiranju zajedničkih komisija koje će se baviti svim otvorenim pitanjima", kazao je Dodik.

On je ukazao i na problem s taksama koje je Kosovo uvelo BiH dodajući da su očekivali kako će ovo pitanje biti riješeno na regionalnom nivou te da ne vidi razlog zbog kojeg BiH ne bi prihvatila sve što je prihvatila Srbija.

"Nama je žao što delegacija Prištine nije s nama", rekao je Dodik.

"Mnogi će ocijeniti da stanje u jugoistočnoj Evropi nije kakvo bismo željeli i kako smo pokušali da ga uspostavimo posljednjih 20 godina. Moguće je da je tako. Ja bih se uglavnom složio s takvom ocjenom. No, zar nismo prije 23 godine osnovali ovaj proces upravo s ciljem da nam bude forum na kojem ćemo rješavati problem ili barem kreirati uslove u kojima će se ti problemi moći rješavati nekim drugim mehanizmima, ako proces služi za to iskoristimo ga onda, učinimo to još danas"; kazao je Dodik.

On je rekao da ne želi da se miješa u bilo čije bilateralne probleme iako misli da se na sastancima u okviru procesa može razgovarati o svemu.

"Mislim da ne trebamo gubiti vrijeme razmjenjujući kurtoazne pozdrave i fraze, a onda se raziđemo bez ikakvih rezultata, a naši građani nastavljaju da očekuju i naravno da trpe posljedice toga što se mi ne možemo dogovoriti o nekim važnim pitanjima", rekao je Dodik.

On je dodao kako neki kažu da BiH ima probelma s efikasnim funkcionisanjem i da se to sada manifestuje činjenicom da ni nakon devet mjeseci nakon izbora nismo uspjeli formirati sve institucije vlasti.

"Šta je s takozvanim vanjskim problemima u BiH. Kao vanjski problem često se spominje pitanje granica s Hrvatskom i Srbijom. Tu imamo zastoj i gotovo da se ništa ne dešava", kazao je Dodik.

On je rekao da bismo mogli početi od toga da potvrdimo sporazum iz 1999. godine s Hrvatskom koji do sada nije ratifikovala nijedna strana.

"Ja predlažem danas da se dogovorimo o formiranju zajedničkih komisija koje će se baviti svim otvorenim pitanjima kao što je pitanje koje se pokreće u BiH koje se pokreće u vezi s Neumskim zaljevom, ali isto tako i pitanje imovine preduzeća iz BiH koja je odlukama Hrvatske stavljena u stanje nemogućnsoti korištenja od subjekata iz BiH“, kazao je Dodik.

Predložio je i da se nađe način za rješavanje ekoloških problema između BiH i Hrvatske.

"Ukidanje taksi je međunarodnopravna obaveza koju je Kosovo prihvatilo u okviru CEFTA-e. O zahtjevu da BiH prvo treba priznati Kosovo pa će oni ukinuti carine ne treba trošiti nikakve riječi", rekao je Dodik.