Iz Sankt Peterburga
169

Dodik pozvao ruske medije da pojačaju svoj utjecaj u BiH

Klix.ba
Milorad Dodik (Foto: F. K./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: F. K./Klix.ba)
Javljajući se u program RTRS-a iz Sankt Peterburga, gdje boravi na Međunarodnom ekonomskom forumu, lider RS-a Milorad Dodik pozvao je danas ruske medije da pojačaju svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini koji je, kako je utvrdio, dosad bio zanemariv.

Dodik je najavio kako će vlasti manjeg bh. entiteta uvesti strožiji nadzor nad djelovanjem nevladinih organizacija te da će ih natjerati da vlastima prijavljuju sve svoje prihode.

Na pitanje novinara da li ruski mediji trebaju pojačati svoj utjecaj u BiH, Dodik je imao jasan odgovor.

"Trebalo bi, kao što su to učinili i neki drugi. Trebalo bi da se otvori ruska informativna kuća koja bi na lokalnim jezicima imala elektronski i TV program te pokrivala regiju, kao što to rade neki drugi koji su odavno prisutni i niko više ne smatra da je to problem. Ali, ako bi Rusija to učinila, to bi izazvalo lavinu napada i na nas i na Ruse, a oni u biti ništa ne čine", poručio je Dodik iz Sankt Peterburga gdje se uskoro planira sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema mišljenju lidera RS-a, SAD i Velika Britanija na terenu pokušavaju utjecati na stanje u BiH te je on ponovo kritikovao odluku američke vlade da milionima dolara podrži nezavisne medije.

"To je, imajući u vidu realni kontekst i odnos snaga, sve upereno protiv nas. Neprijateljima svoje vlasti smatram brojne nevladine organizacije. Stoga će na nivou RS-a biti donesen restriktivni zakon koji bi trebao uspostaviti strogi nadzor nad njihovim djelovanjem", kazao je Dodik.

Nevladine organizacije će onda imati obavezu registracije pri entitetskom ministarstvu pravosuđa i podnošenja redovnih finansijskih izvještaja o donacijama i njihovu utrošku.