|

Dodik pozvao investitore da ulažu u Srebrenicu

Dodik pozvao investitore da ulažu u Srebrenicu
0
F
FENA
6.11.2007. u 12:34
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik pozvao investitore da ulažu u Srebrenicu Foto: Reuters
Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske na Jahorini je jutros počela konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu. Otvarajući konferenciju predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik pozvao je investitore da bez oklijevanja vežu svoje poslovne interese za Srebrenicu te napomenuo da trenutna politička nestabilnost u BiH i nije tako tragična.
Skupu uz predstavnike Vijeća ministara u BiH i dviju entitetskih vlada prisustvuju biznismeni i potencijalni investitori, predstavnici međunarodne zajednice, bh. poslovne zajednice te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

"Ako vam se čini da u BiH ima političke nestabilnosti to nije tako tragično kao što se prikazuje u medijima. Mi još tragamo za najboljim rješenjima. U Srebrenci se desio genocid i to treba da ostavimo pravosuđu, a mi da se bavimo radom i vratimo povjerenje u život“, rekao je Dodik.

Premijer Vlade Federacije BiH Nedžad Branković istaknuo je da Vlada Federacije ulaganjem vlastitog novca pokazuje da je BiH sigurno područje za investitore.

"Vlada Federacije BiH pokrenula je nekoliko sistemskih aktivnosti i uradili smo tri bitna zakona iz poreza. Urađen je integralni program javnih investicija, a imamo namjeru da određena područja u budućnosti definiramo kao područja posebne skrbi“, istaknuo je premijer Branković.

Cilj današnje konferencije kako je istaknuo tokom svog obraćanja visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak jeste utvrditi i promovirati konkurentske ekonomske prednosti područja Srebrenice u smislu lokacije, raspoloživosti radne snage, prirodnih resursa i infrastrukture i to će danas biti urađeno na transparentan način. Naš cilj je pretvoriti ove prednosti u nova radna mjesta u Srebrenici, a to se može uraditi samo na osnovu tačnih informacija.

"Srebrenica je posebna, ono što se desilo tamo prije 12 godina bilo je užasno i za općinu i za zemlju i za čitav svijet, ali ta činjenica ne umanjuje prevashodnu potrebu primjene politike tržišno zasnovanog ekonomskog razvoja. Ustvari, ta činjenica jača urgentnost provedbe takve politike“, rekao je visoki predstavnik.

On je dodao da se bez obzira na političke probleme u privredi BiH nastoji održati i impresivna stopa rasta te da osnovni ekonomski elementi i dalje ukazuju na povoljnu klimu za investicije.

Tokom današnje konferencije bit će obrađene tri teme: "Srebrenica od obnove do održivog ekonomskog razvoja", "Poslovno okruženje - ohrabrenje za investitore" i "Mogućnosti za ulaganja".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.