BiH
0

Dodik: Pozivam haške optuženike na dobrovoljnu predaju, genocid se nije desio

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas je još jednom pozvao optužene za ratne zločine da se dobrovoljno predaju, kako bi se nastavio puni demokratski razvoj RS-a, te poručio da RS nema nikakve rezerve oko toga da se proces hapšenja haških optuženika završi.

“Ja sam lično spreman ako znam gdje se oni nalaze - osobe optužene za ratne zločine, da se stavim na čelo ili u okviru jedinice koja će izršiti taj zadatak. To je nešto što moramo učiniti, tu nema dileme, da taj teret skinemo sa sebe”, kazao je Dodik.

Entitetski premijer je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je taj stav prenio i na sjednici Vijeća za implemetaciju mira u Briselu, kao i ambasadoru SAD za pitanje ratnih zločina sa čije je strane, kako je kazao, postojalo razumijevanje za poziciju u kojoj se nalazi RS.

Rješavanjem pitanja optuženih za ratne zločine, kako je naveo, bitno bi se promijenila politička pozicija RS-a, jer dok je god tereta koji RS ima vezano za Haški tribiunal, uvijek će se zadržavati stereotipi iz prošlosti vezani za RS.

“Kada RS završi pitanje optuženih za ratne zločine bitno će se promijeniti njena uloga i značaj, njena precepcija u svijetu i zato treba da se to završi. Pozivam još jednom, iz tih razloga, zbog same RS, da se optuženi predaju i da omoguće da nastavimo puni demokratski razvoj RS i da u tom pogledu nemamo tereta koji bi mogli uvijek da nas zaustavljaju kad nam dobro krene”, rekao je Dodik.

Komentirajući izjave člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Dodik je kazao da je "Silajdžić jedini zaostali ratni lider u BiH i da snosi političku odgovornost za sukobe u BiH, jer je doprinijeo da rat ne bude zasutavljen ranije, kada je mogao biti zaustavljen”.

Naveo je i da su "priče Silajdžića o genocidnoj tvorevini RS i RS-u kao ekskluzivitetu za Srbe, posljedica njegove frustracije i da kao takve ne mogu biti objektivne".

“Ocjenu o genocide mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio. Postoji zločin, organiozovani, koji se desio i za to treba da se odgovara”, naglasio je predsjednik Vlade RS-a i naveo da tu temu oko koje se ne mogu razumijeti neki političari možda ne treba ni javno eksploatisati.

Dodik je još dodao da “on ne pripada narodu koji je genocidan".

"Srbi su jedan korektan i pošten narod koji je u prošlom ratu branio sebe, a pojedinici su u svemu tome učinili zločine za koje trebe da odgovaraju. Tako se dešavalo i na drugim stranama”, rekao je entitetski premijer.