BiH
0

Dodik poziva na usvajanje zakona o reformi policije u BiH

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a da se pripremljeni zakoni o reformi policije u BiH odnose na nivo BiH, ne zadiru u entitetske policijske strukture i da bi bilo dobro da entitetski parlament pozove na njihovo usvajanje.

On je rekao da su pripremljena zakonska rješenja o toj reformi u potpunosti u skladu sa postojećim ustavnim i zakonskim rješenjima, te da ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, sa nivoa entiteta na državni nivo.

Dodik je kazao da nisu u pravu oni koji kritikuju zakone, jer se time svrastavaju na „drugu stranu“ evropskog puta BiH.

Ponovio je šta je prethodilo dogovoru o reformi policije i Mostarskoj deklaraciji, te naglasio da bi prihvatanjem policijskih zakona bio ispunjen uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju, što je za njega jedan od najvažnijih pitanja za BiH.

On je u svom izlaganju Skupštini RS-a, koja večeras razmatra Vladinu informaciju o reformi policije, kazao da je SDA izašla iz dogovora postignutog u Mostaru, a da se nedavno pojavljuje i regiranje Stranke za BiH za amandmansko djelovanje na prijedloge zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Ovi zakoni, dodao je, bitno se razlikuju od onoga što je predlagala “Martensova komisija“, i nije tačno da sada pripremljenim zakonima RS nešto dobija, kao i da nešto gubi, već se radi o kompromisnom rješenju.

„Sada smo ponovo pred sutrašnjim važnim danom i bilo bi dobro da NSRS, imajući u vidu da ona ima svoje delagate u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH, uputi pozitivne preporuke za usvajanje ovog zakona i zatraži podršku tim rješenjima", dodao je Dodik

On je kazao da amandmani na te zakone nisu prihvatljivi jer mjenjaju njihov karakter, te da ništa osim Mostarske deklaracije i Akcionog plana ne može biti prihvaćeno.

U toku je obraćanje lidera PDP-a Mladen Ivanića Skupštini RS-a o reformi policije nakon čega se očekuje rasprava o ovom pitanju.