BiH
0

Dodik poziva na usvajanje akcionog plana reforme policije u BiH

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je RS spremna da ispuni obaveze koje proizilaze iz Akcionog plana za reformu policije, da bi se što prije stvorili uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Dodik je, nakon razgovora s ambasadorom Mađarske u BiH Imreom Vargom, rekao da će SNSD dati maksimalan doprinos za usvajanje potrebnih zakonskih rješenja u skladu s Akcionim planom i pozvao sve političke snage da se okupe oko ovog plana.

„Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je jedan od ključnih akata u novijoj političkoj istoriji BiH i njegovo potpisvanje treba da bude prioritet u ovom momentu“, rekao je entitetski premijer.

Naveo je da je danas razgovarano i o mogućnosti da privredna delegacija iz Mađarske naljeto posjeti Banju Luku da bi razgovarala s predstavnicima poslovne zajednice iz RS-a o zajedničkim projektima iz oblasti razvoja infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

Ambasador Mađarske u BiH Imre Varga izrazio je nadu da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da je interes Mađarske da BiH što prije postane partner Evropske unije.

On je najavio da su pri kraju aktivnosti na otvaranju mađarskog konzulata u Banjoj Luci te da se njegovo otvaranje očekuje naljeto.