BiH
0

Dodik poziva na ponovne razgovore o reformi policije

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pozvao je sve političke predstavnike vlasti u BiH na ponovne razgovore o reformi policije kako bi se što je moguće prije postigao dogovor i deblokirao taj proces.

Uvjeren je da će svi u BiH razumjeti da je neophodan kompromis i konsenzus domaćih snaga o pitanju reforme policije.

"Potreban nam je dogovor tako što će se svi držati širokog okvira o tri evropska principa u reformi policije, a ne onako kako je to zahtijevao bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown", kazao je Dodik.

Istaknuo je i da je svjestan da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao jedan od prvih ugovornih dokumenata koje BiH mora da ima s Evropskom unijom veoma važan, te da na tom putu do dolaska do tog sporazuma ima pitanja koje treba rješavati.

On je naveo da će mu biti žao ukoliko BiH bude kasnila s potpisivanjem Sporazuma, ali da "neke stvari nisu u našim rukama".

"Mislim da trebamo promovirati da se u BiH održava veći nivo dijaloga na ovim temama uz dolazak do konsenzusa i kompromisa na temama koje su političkog karaktera i mogu da se riješe samo na taj način", naglasio je Dodik precizirajući da tu konkretno misli na reformu policije, koja je jedan od uvjeta da bi se potpisao Sporazum s EU.