|

Dodik potcijenio susrete u Briselu: To je odlazeća garnitura, ali iz kurtoazije se poziv ne odbija

Dodik potcijenio susrete u Briselu: To je odlazeća garnitura, ali iz kurtoazije se poziv ne odbija
34
A. D.
29.10.2019. u 14:26
96
komentara
34

dijeljenja
Dodik potcijenio susrete u Briselu: To je odlazeća garnitura, ali iz kurtoazije se poziv ne odbija Foto: I.Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uoči večerašnjih susreta sa visokim zvaničnicima EU Johannesom Hahnom i Federicom Mogherini, kojima prisustvuju i Željko Komšić i Šefik Džaferović, na određeni način potcijenio je susrete koji se odvijaju na regionalnom nivou u sjedištu EU institucija.
"Sama činjenica da se radi o odlazećoj garnituri, koja neće participirati u budućoj vlasti na nivou Evrope, svakako govori najviše o tome. Ali iz neke kurtoazije naravno i poziv toga ranga se ne odbija, biće to prilika da vjerovatno popričamo i o tome kakve su perspektive iz njihovog ugla. Oni su pokušavali i bili korektni u pogledu otvaranja mogućnosti za kretanje BiH ka Evropskoj uniji", rekao je Dodik.

Dodik podsjeća da su iz Brisela na početku godine tražili samo nekoliko stvari, između ostalog da se formira vlast kako bi komisija koja je sada na izlasku mandata mogla da predloži članicama status za BiH.

"Daleko smo od toga, to je stvar isključivo lokalnog nivoa. Ono oko čega još uvijek postoji konsenzus u BiH jeste taj put kao EU. Za NATO put nema konsenzusa ali za EU put ima, i Evropa to prepoznaje. Јasno su nam na početku rekli da njima nisu prioriteti NATO integracije, već isključivo evropske integracije. U Briselu ćemo pričati o tome, i vjerovatno ćemo ponoviti iste priče u BiH, svima znane i poznate, o tome ko je šta učinio", ocijenio je Dodik za ATV.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...