BiH
0

Dodik: Postignuti dogovor dovoljan za parafiranje sporazuma BiH s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je ono što je dogovoreno ranije u Mostaru i u četvrtak na sastanku šest političkih lidera u Sarajevu dovoljno za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom. Prema mišljenju Milorada Dodika, potpisivanjem SSP-a ostvario bi se trenutak da se van snage stave bonska ovlaštenja visokog predstvanika.

Dodik ističe kako je i ono što je u četvrtak dogovoreno u vezi s reformom policije, a tiče se državnog nivoa, dovoljno i zatim potpisivanje SSP-a, a da bi s time bio i trenutak da se stave izvan snage bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

Podsjetivši na detalje dogovora lidera šest vodećih parlamentarnih stranaka, u četvrtak u Sarajevu, Dodik je naglasio da se tokom razgovora nije išlo na reformu policije na nižim nivoima, već je samo bilo riječi o uređenju policije na državnom nivou.

Tako je rečeno da će se uspostaviti državna tijela za nivo BiH, a da će se lokalni nivo urediti onda kada se završi ustavna reforma.

Ukoliko se ide u ustavne promjene, ocijenio je Dodik, postoji potreba da se potvrdi dejtonski Ustav BiH, jer nije logično da se nešto mijenja, a nije do sada potvrđeno, tako da je na sastanku dogovoreno da se prije usvajanja ustavnih amandmana stavi na potvrđivanje taj ustav.

Ponovio je nastojanje RS-a da BiH bude definirana kao federalna država, gdje će RS biti jedna federalna jedinica, te istaknuo i da su predstavnici dvaju HDZ-a (HDZ 1990 i HDZ-a BiH) na sastanku u četvrtak iznijeli i svoj stav da BiH treba da bude uređena kao država tri federalane jedinice, odnosno četiri federalne jednice, pri čemu Sarajevo treba biti zaseban distrikt.

Dodik ističe i kako postoji potreba da se iz institucija BiH(sudova, tužilaštva, Ustavnog suda...) povuku stranci kako bi se pokazao kapacitet naše zemlje u pravom smislu i djelovanje njenih institucija.

Navodeći da je u BiH neophodno što prije riješiti nekoliko važnih pitanja - funkcioniranje institucija, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je kazao da je to uslov za svaki drugi dogovor i razgovor o reformama, te da to nije uslovljavanje, jer se svaki dogovor ne može formulirati i provoditi kroz institucije ako one ne rade.

Naglasio je i da treba podržati dogovore vlada RS-a i FBiH oko određenih zajedničkih aktivnosti koje su ranije dogovorene.