{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Postignuti dogovor dovoljan za parafiranje sporazuma BiH s EU

F
23.11.2007. u 15:00
0
0
Dodik: Postignuti dogovor dovoljan za parafiranje sporazuma BiH s EU
0
Dodik: Postignuti dogovor dovoljan za parafiranje sporazuma BiH s EU
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je ono što je dogovoreno ranije u Mostaru i u četvrtak na sastanku šest političkih lidera u Sarajevu dovoljno za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom. Prema mišljenju Milorada Dodika, potpisivanjem SSP-a ostvario bi se trenutak da se van snage stave bonska ovlaštenja visokog predstvanika.
Dodik ističe kako je i ono što je u četvrtak dogovoreno u vezi s reformom policije, a tiče se državnog nivoa, dovoljno i zatim potpisivanje SSP-a, a da bi s time bio i trenutak da se stave izvan snage bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

Podsjetivši na detalje dogovora lidera šest vodećih parlamentarnih stranaka, u četvrtak u Sarajevu, Dodik je naglasio da se tokom razgovora nije išlo na reformu policije na nižim nivoima, već je samo bilo riječi o uređenju policije na državnom nivou.

Tako je rečeno da će se uspostaviti državna tijela za nivo BiH, a da će se lokalni nivo urediti onda kada se završi ustavna reforma.

Ukoliko se ide u ustavne promjene, ocijenio je Dodik, postoji potreba da se potvrdi dejtonski Ustav BiH, jer nije logično da se nešto mijenja, a nije do sada potvrđeno, tako da je na sastanku dogovoreno da se prije usvajanja ustavnih amandmana stavi na potvrđivanje taj ustav.

Ponovio je nastojanje RS-a da BiH bude definirana kao federalna država, gdje će RS biti jedna federalna jedinica, te istaknuo i da su predstavnici dvaju HDZ-a (HDZ 1990 i HDZ-a BiH) na sastanku u četvrtak iznijeli i svoj stav da BiH treba da bude uređena kao država tri federalane jedinice, odnosno četiri federalne jednice, pri čemu Sarajevo treba biti zaseban distrikt.

Dodik ističe i kako postoji potreba da se iz institucija BiH(sudova, tužilaštva, Ustavnog suda...) povuku stranci kako bi se pokazao kapacitet naše zemlje u pravom smislu i djelovanje njenih institucija.

Navodeći da je u BiH neophodno što prije riješiti nekoliko važnih pitanja - funkcioniranje institucija, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je kazao da je to uslov za svaki drugi dogovor i razgovor o reformama, te da to nije uslovljavanje, jer se svaki dogovor ne može formulirati i provoditi kroz institucije ako one ne rade.

Naglasio je i da treba podržati dogovore vlada RS-a i FBiH oko određenih zajedničkih aktivnosti koje su ranije dogovorene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: