Nerealan zahtjev
1.1k

Dodik poručio da je za nastavak pregovora u BiH uslov smjena Bećirovića, Konakovića i Lagumdžije

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je uslov za nastavak pregovora na nivou koalicije u Bosni i Hercegovini smjena Zlatka Lagumdžije, Elmedina Konakovića i Denisa Bećirovića.

Naveo je da poziv za najavljeni sastanak u Mostaru koji bi trebao da bude održan sljedeće sedmice, nije još uvijek dobio, ali i da nije siguran da li se više išta može i uraditi.

"Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smijeni Lagumdžija i da se smijeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su proveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sjednemo i dalje da pričamo o nečemu", rekao je Dodik prenose Nezavisne.com.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je u ponedjeljak nakon sjednice HNS-a da bi vladajuća koalicija na nivou države trebala održati sastanak sljedeće sedmice u Mostaru.

Dodikovi zahtjevi za smjenu su u principu neprovodivi. Za smjenu Zlatka Lagumdžije bi bila neophodna saglasnost Denis Bećirovića i Željka Komšića, dok je za smjenu Elmedina Konakovića neophodna prekompozicija vlasti.