BiH
0

Dodik ponudio kompromisan prijedlog za reformu policije

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jučer, putem amandmana na Konačni izvještaj Direkcije za reformu policije, a koji se nadovezuju na amandmane prvog zamjenika visokog predstavnika Raffia Gregoriana, ponudio kompromisni prijedlog reforme policijskih struktura u BiH.

"Predložio sam to ne u namjeri da okončam debatu, već u želji da debata počne na ozbiljan način i da omogućim da napredak prema postizanju rješenja može biti ostvaren", kazao je danas Dodik u Banjoj Luci.

Istkanuo je da je neupitna predanost RS da se dođe do dogovora o ovoj, suštinski važnoj reformi, te da je i na ovaj način još jednom demonstrirana činjenicom da je Izvještaj Direkcije prihvaćen kao osnova za model reforme, iako bilo i ima, kako je naveo, ozbiljnih rezervi u pogledu legitimiteta Direkcije i načina na koji je ona radila, jer je to bilo suprotno ranijem Sporazumu o reformi policijskih struktura.

Naglasio je da ovaj prijedlog se u potpunosti pridržava okvira za reformu koji je određen sa tri principa Evopske unije.

"Suština pitanja reforme policije je sljedeća: Ustav BiH jasno stavlja u nadležnost BiH odgovornost za sprovođenje zakona u pogledu međunarodnog i međuentitetskog kriminala, i u skladu sa tim jasno ostavlja odgovornost RS za obezbjeđivanje javnog reda i mira. Pitanje je, međutim, kako formirati BiH policijsku strukturu u skladu sa principima Evropske unije koji, između ostalog, kažu da zakonadovne i budžetske nadležnosti za policijska pitanja moraju biti prenesene na državni nivo? Jednostavno rečeno, ovo može biti ostvareno putem zakona na državnom nivou koji održava i poštuje ustavnu podjelu nadležnosti. Zakon na državnom nivou ne podrazumijeva izostavljanje policije RS", smatra Dodik.

On je naveo da je opredjeljen da se reformiše policija RS sve dok ne dostigne najviše standarde, ali da se "građani RS se ne mogu odreći svoje ustavom delegirane odgovornosti da zadrže organizaciju za provođenje javnog reda i mira".

"U Evropi, kao i u SAD-u, a što je posebno vidljivo na primjeru Njemačke, sprovođenje zakona ima državni, kao i federalni (u našem slučaju entitetski) i lokalni karakter. U ovim sistemima većina svakodnevnog posla u sprovođenju zakona se obavlja na lokalnom nivou. Ovaj sistem može funkcionisati i u BiH", mišljenja je Dodik.

On je poručio da se raduje da će zajedno sa drugim liderima u BiH, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, biti angažovan na postizanju konsenzusa o najboljem načinu da se ovo pitanje pokrene u pravom smjeru.

"Bilo šta, osim konsenzusa u ovoj refomi koji bi poštovao ustavne principe iz Daytonskog mirovnog sporazuma, bilo bi štetno i destabilizirajuće po budućnost BiH“, zaključio je entitetski premijer u izjavi povodom reforme policije.