BiH
0

Dodik ponovo traži informaciju o prijavi protiv Dudakovića

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas dopis Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kome traži informacije u vezi sa podnesenim krivičnim prijavama protiv Atifa Dudakovića i nepoznatih osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U dopisu upućenom glavnom tužiocu Bosne i Hercegovine, Dodik navodi da, "s obzirom da je od podnošenja prijava proteklo više od pet mjeseci, što je nedopustivo dugo vrijeme ako se zna karakter krivičnih djela na koja se prijave odnose, smatra svojom dužnošću da još jednom zatraži informaciju o statusu ovih predmeta".

On podsjeća da je 10. augusta 2006. godine zajedno sa bivšim predsjednikom RS-a Draganom Čavićem, podnio dvije krivične prijave protiv Atifa Dudakovića i nepoznatih osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a da se 4. oktobra 2006. godine obratio glavnom tužiocu Tužilaštva BiH sa zahtjevom da ga obavjesti o mjerama koje su preduzete na osnovu pomenutih krivičnih prijava, ali da traženu informaciju nije dobio do danas, "nego sam šturo obavješten da je istraga u toku".

"Imajući u vidu način na koji se Tužilaštvo BiH odnosilo prema krivičnim prijavama podnesenim za djela ratnog zločina, a gdje su osumnjičeni bili pripadnici nekih drugih vojnih formacija, moram primjetiti da Vaša neažurnost po ovom predmetu daje osnova za sumnju da razlozi za takvo ponašanje ne leže u pravnoj ili nekoj drugoj proceduri, već u različitom pristupu", navodi Dodik u dopisu glavnom tužiocu Tužilaštva BiH.

On još dodaje da je "neshvatljivo da predsjednik i premijer RS-a nemaju pravo da budu bar načelno informirani o predmetu od najvećeg značaja, a za koji ogromno interesovanje ima i najšira javnost u RS-u i BiH".

"Bez namjere da se mješam u rad pravosuđa, moram da istaknem da različito postupanje po prijavama za ratni zločin, a u zavisnosti od toga ko su bile žrtve tog zločina, stvara nepremostiv jaz i nepovjerenje između javnosti, s jedne, i pravosudnih organa BiH, s druge strane", ocjenjuje entitetski premijer.

On vjeruje da će ga, u najskorije vrijeme, obavjestiti o rezultatima istrage pokrenute na osnovu navedenih prijava i "na taj način razuvjeriti u mišljenju da Tužilaštvo BiH radi po dvostrukim kriterijima".

"Ukoliko smatrate da bi javno prezentiranje dosadašnjih rezultata istrage moglo, na bilo koji način, da kompromituje njen daljnji tok, molim Vas da mi traženu informaciju dostavite na ruke“, dodao je na kraju dopisa premijer RS-a Milorad Dodik.