Član Predsjedništva
133

Dodik ponovo stigao u Tužilaštvo BiH na ispitivanje o kupovini vile u Beogradu

N. V.
Detalj s dolaska u Tužilaštvo BiH prošle sedmice (Foto: T. S./Klix.ba)
Detalj s dolaska u Tužilaštvo BiH prošle sedmice (Foto: T. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je danas stigao u Tužilaštvo BiH gdje će dati izjavu u predmetu kupovine vile na Dedinju u Beogradu.
On je u Tužilaštvo BiH već dolazio prošle sedmice kada je odložio ovo ispitivanje, a tom prilikom je novinarima pokazao srednji prst što je opravdano izazvalo negativnu reakciju javnosti.
Na videu koji je objavila Istraga vidljivo je da Dodikova pratnja u zgradu unosi nekoliko kesa. Da li se radi o određenoj dokumentaciji u ovom trenutku nije poznato. Ipak, jasno je da Dodik prošli put očito nije bio spreman na saslušanje pa je vrlo izvjesno danas stigao pripremljeniji.

Govoreći o predmetu, Dodik je ranije spinovao da je pokrenut "iz političkih razloga" samo kako bi se "skrenula pažnja sa dešavanja u FBiH gdje nisu uspjeli da dogovore izmjene Izbornog zakona". No, i on sam je uspio svojim negativnim gestom skrenuti pažnju sa potencijalnog kriminala koje Tužilaštvo istražuje.

Inače, riječ je o predmetu "Pavlović banka" koji je vezan za vilu u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Iako je Dodik tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, što je nametnulo opravdanu sumnju da je kredit poslužio kao pokriće.