Najava iz Banje Luke
36

Dodik ponovo "spašava" Vučića: Predložit će da BiH svoju ambasadu premjesti u Jerusalem

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na današnjoj posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske iznenada najavio da će već danas Predsjedništvu BiH uputiti zahtjev da naša zemlja ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.
Iako takav potez u vanjskoj politici BiH uopće nije bio na dnevnom redu, niti se pomišljalo na takvo nešto, Milorad Dodik evidentno priskače u pomoć Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću koji se pred Donaldom Trumpom obavezao da će Ambasadu Srbije premjestiti u Jerusalem.

"Ja ću uputiti Predsjedništvu BiH zahtjev da donese odluku i izmjesti Ambasadu BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, jer očigledno je da je to visoki interes Sjedinjenih Američkih Država. Zamislite, kao jedino pitanje na relaciji Beograd - Priština stoji ambasada u Jerusalemu. A zašto mi ne bismo tako uradili onda, tako da ću ja to predložiti, danas ću to već uputiti, a zgodna je prilika jer dolazi i američki diplomata Matthew Palmer, smatram da je to zgodna prilika da mu kažem to", kazao je Dodik.

Tačku sporazuma između Srbije i Kosova o tome da se Kosovo i Izrael međusobno priznaju te da i Srbija svoju ambasadu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem niko nije očekivao, pa evidentno ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je zanimljivo reagirao prilikom poptisa sporazuma kada je spomenuta ta tačka.

Srbija će tako biti među pet država u svijetu koje svoje ambasade premještaju u Jerusalem. Naravno, ovo otvara brojna druga pitanja u odnosima s Palestinom.

Tako će mimo svih očekivanja evidentno i BiH doći u situaciju da raspravlja o toj temi nakon Dodikove najave.

Ipak, treba reći da su male šanse da se takvo nešto dogodi s obzirom na to da druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić izvjesno neće podržati takvu odluku.

Podsjećamo, iako je Tel Aviv administrativni centar zemlje, država Izrael smatra da je Jerusalem glavni grad države, a tu je odluku snažno podržala Amerika odlukom iz 2017. godine. da svoju ambasadu premjesti u taj grad.

Problem leži u činjenici da su dijelovi Jerusalema zapravo okupirane palestinske teritorije te da i država Palestina za svoj glavni grad uzima upravo Jerusalem. Čin premještanja ambasada u drevni grad zvanične i nezvanične palestinske vlasti smatraju udarom na državu i ideju suverene Palestine.