Stara priča
250

Dodik ponovo o Schmidtu: On je lažni čovjek i treba ga istjerati iz države u roku 24 sata

V. K.
Milorad Dodik na press konferenciji (Screenshot: BHRT)
Milorad Dodik na press konferenciji (Screenshot: BHRT)
Na današnjoj konferenciji za medije koja je organizovana nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Milorad Dodik se osvrnuo na izmjene izbornog zakona, ali i druge reforme unutar BiH.

Između ostalog, Dodik se ponovo obrušio na djelovanje visokog predstavnika u BiH te ga je nazvao, kao i ranije, turistom.

"BiH nema visokog predstavnika, on je lažni čovjek i lažno se predstavlja i treba ga proglasiti nepoželjnom osobom i istjerati ga u roku od 24 sata. Ja sam protiv nametanja rješenja, a ne selektivno kao Džaferović", ističe Dodik.

Ponovio je kako se mora uvažiti pozicija hrvatskog naroda u BiH.

"Sve što nametnu visoki prestavnici je antiustavno. Ne može se očekivati da se ne uvaži ustavna pozicija hrvatskog naroda i da im se da pravo na legitimno predstavljanje i kako je to dao Ustav Bosne i Hercegovine. Schmidt je lažan i tu su prekršene dvije odredbe Aneksa 10 Dejtona", mišljenja je Dodik.

Naglasio je kako Schmidt više ništa ne smije nametati u Bosni i Hercegovini.

"Ja pozivam kolege da posmatramo stvari na pragmatičan način. Ako prihvatimo da neko ušeta i da se predstavi kao visoki predstavnik, to možemo očekivati i narednih godina, umjesto da mi o tome odlučujemo. Primarno je da Bošnjaci i Hrvati riješe pitanja u FBiH i mi nećemo to osporavati. Jednako sam protiv da visoki predstavnik koji se lažno predstavlja bilo šta nameće. Ništa više ne treba nametati", poručio je član Predsjedništva BiH.

Na kraju, Dodik je pojasnio kako je još uvijek za trilateralnu vrstu sastanka gdje će učestvovati predstavnici naroda u BiH, lideri Turske, Srbije i Hrvatske.

"Ne želim da ostane nejasnoća. Ja sam za trilateralu na nivou Srbija, Turska, BiH, pa i Hrvatska, Turska, BiH. Ono što je bila ranija ideja jeste da iskoristimo autoritet Erdogana, da sa trojicom legitimnih političkih predstavnika u BiH i predstavnicima Hrvatske i Srbije dođemo do rješenja. Mislim da smo bespotrebno izgubili dvije godine od te inicijative i da smo morali to iskoristiti", zaključio je Dodik.