Za slučaj Dudaković
0

Dodik ponovo kritikuje Sud i Tužilaštvo BiH

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik kritikovao je danas rad Tužilaštva i Suda BiH jer ne procesuiraju odgovorne za, navodno, počinjene zločine nad Srbima tokom rata u BiH, uključujući i Atifa Dudakovića.

U tom smislu, on je posebno kritikovao to što nije podignuta optužnica protiv generala Atifa Dudakovića na osnovu prijave koju su prije više od dvije godine podnijeli Dodik i tadašnji predsjednik RS-a Dragan Čavić.

Rekao je da su svi ranije pristali da se na nivou BiH formira sud vezano za ratne zločine, "ali je to zloupotrijebljeno jer vidimo selektivan pristup koji nije u funkciji pravde“.

Entitetski premijer je kazao da "to što rade Sud i Tužilaštvo BiH je jačanje nepovjerenja u BiH, a imajući u vidu upravo ovu priču oko Atifa Dudakovića za koga je bilo dovoljno argumenata da se pokrene istraga“.

Dodao je da mu je rečeno, kada je privatno se raspitivao o prijavi protiv Dudakovića, da "u njoj ima elemenata za optuživanje Dudakovića, ali se uporno čeka“.

Između ostalog, Dodik je kritikovao i rad Haškog tribunala zbog oslobođajuće presude Naseru Oriću, ističući da "tu pravdu ne razumije i sve to slabi povjerenje RS-a u međunarodnu zajednicu, njenu objektivnost i institucije koje se time bave".

Na pitanje da prokomentira nedavnu prezentaciju redizajnirane stranice Haškog tribunala, koja je održana u zgradi Vlade RS-a u Banjoj Luci, Dodik je upitao "ko ih je pustio u zgradu Vlade RS-a", te dodao da "ono što je navedeno upravo govori o primjedbama koje je iznio".

Kazao je još da se "na bazi ocjene o lošoj RS i lošim Srbima kreira međunarodna politika zadržavanja negativnog stanja svijesti o RS-u, o čemu govore i posljednji događaji na relaciji Tužilaštvo BiH-SIPA-Vlada RS-a".

Dodao je da to podržavaju i neki novinari, ali "to je njihov problem".