Nastavak provokacija
949

Dodik ponovio da je Trebinje srpski grad: Obrušio se na SDA, SDP i Komšića

A. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tek je danas dao svoj stav na brojne rekacije u domaćoj javnosti na tvrdnju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome da je Trebinje srpski grad.

Dodik je istakao da je "ta mržnja okrenuta prema svemu što je vezano za Srbe u cjelini, pogotovo u RS i Srbiji, njihovu saradnju i mogućnost da realizuju veoma važne projekte".

"To osjetim svaki put kada odem u Sarajevo i kada imam obaveze kao član Predsjedništva BiH. Oni su toliko ostrašćeni u tom pogledu i veoma uvezani i ujedinjeni. Tu nema razlike između SDA, SDP-a Komšića ili bilo koga tamo. Svi sviraju isti instrument mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj u nastojanju da iskoriste međunarodnu privrženost njima, istu onu od koje su bili podržani i tokom rata", istakao je Dodik.

"To što se oni pozivaju da su nešto napravili u Trebinju stvar je turske okupacije koja je bila na ovim prostrima nekoliko vijekova i logično je da narod koji je bio okupiran ne može da slavi bilo šta od tih okupatora. U Trebinje je svako dobro došao i to je nesporno, ali je isto tako vidljivo da je Trebinje u Republici Srpskoj i da je to srpski grad u cjelini što se može vidjeti po gradskoj upravi, institucijama i načinu života", rekao je Dodik.

On je poručio da Trebinje nije grad Bakira Izetbegovića ili njegovog oca, već grad srpskog naroda i Republike Srpske i da nema potrebe za polemikom.

Upravo je Vučiću iz SDA stigla reakcija "da će morati jednom za svagda naučiti da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi "srpski gradovi", kako je on nazvao Trebinje".

"Predsjednik Srbije bi svakako morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada. Ali to ne znači da je Trebinje 'bošnjački grad'. Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH", poručili su iz SDA.