BiH
0

Dodik: Političari iz Sarajeva problematizuju situaciju da bi ostao OHR

Sarajevo-x.com
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da političari iz Sarajeva problematizuju situaciju u BiH, kako bi ponovo omogućili OHR-u da ostane na ovim prostorima.

"Smatram da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, OHR treba da misionira i izbori svoju poziciju koju je imao u društvu, prije svega onu koju je imao Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je dodao da to što Predsjedništvo BiH juče nije usvojilo budžet, kao i tvrdnja Harisa Silajdžića da treba čekati rješenje situacije na Kosovu u vezi sa reformom Ustava u BiH, potvrđuje činjenicu da političari iz Sarajeva samo problematizuju situaciju u BiH.

Predsjednik Vlade RS ponovio je da je Srpska trajna kategorija, te da je to ustavna postavka od koje SNSD neće odstupiti.

"RS, funkcionalna i teritorijalna, nedirnuta, pojačana sa stanovištva Ustava i promjena Ustava BiH na bazi Dejtona, ono je o čemu smo spremni da razgovaramo", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, "ako neko misli da su ustavne promjene prilika da se zanemari Dejton i započne neki drugi proces, onda to znači da su sve stvari u BiH otvorene i da je pitanje da li će se išta u BiH izgraditi".

Dodik je naglasio da je najvažnije prihvatiti činjenicu da je Dejton verifikovan i da od njega treba krenuti u sve pregovore.