BiH
0

Dodik: Policija RS-a nam treba zbog jačanja pokreta vehabizma

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće odustati od svoje policije i zbog jačanja pokreta vehabizma te da će ukoliko i dalje bude izložena pritiscima odbiti u cijelosti reformu policije.

"Mi u RS-u u uslovima snažnog jačanja vehabizma i stalnom viđenju da po svijetu hodaju ljudi za terorističke akcije koji se obučavaju u BiH, ne možemo ostati bez svoje policije niti to želimo", kazao je Dodik i dodao da želi svima da poruči da "u RS-u nema takvog potencijala i evidentiranih grupa, ukoliko one ne budu ubačene iz Federacije BiH za terorističke akcije".

Dodik je na pres-konferenciji naveo da se RS "sa svojom policijom hoće da brani od toga i to je jedino ispravan pristup".

Istaknuo je da se sve ovo vrijeme pokušalo dođi do dijaloga o tom pitanju, ali bezuspješno jer imaju samo matrice nametanja.

  • Vrijeme je da se jasno kaže da je ta reforma neuspješna i da treba krenuti novim tokom, naglasio je Dodik, a za početak predlaže razgovor o ustavnim promjenama u BiH.

Najavio je, međutim, da će njegova stranka SNSD veoma brzo, već naredne sedmice, izaći sa stavom da više ne stoji iza "aprilskog paketa" ustavnih promjena, a da je jedino realan novi razgovor o tom pitanju uz uvažavanje RS-a.

Ponovio je da su mnoga prenesena ovlaštenja s entiteta na nivo države neugodna, ne daju dobre prakse, ne ostvaruju se i u pravilu usložnjavaju odlučivanje.