Richard Holbrooke
0

"Dodik pokušava srušiti vladu u Sarajevu"

Sarajevo-x.com
Richard Holbrooke, bivši veleposlanik SAD-a u UN-u, rekao je za Reuters da su odnosi između bosanskih Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH gori nego nakon rata.

"Nikad nakon Daytona nije bilo toliko tenzija - puno tenzija, a malo suradnje", naveo je Holbrooke naglasivši kako je glavni uzrok toj nestabilnosti premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji pokušava srušiti vladu u Sarajevu.

"Jedan hrvatski visokopozicionirani dužnosnik rekao mi je da smatra kako Dodik pokušava izvršiti Karadžićev cilj mirnim političkim sredstvima", objasnio je Holbrooke. Washington je Dodika postavio kao alternativu politici Radovana Karadžića, ali u posljednje vrijeme pojavio se strah zbog njegove separatističke retorike.

Holbrooke je ponovio kako Dodik planira odcjepljenje od BiH, ali i istaknuo kako to ne dopušta Daytonski sporazum, prenose u utorak hrvatski mediji.

Dodik nije u dobrim odnosima s Harisom Silajdžićem, podsjeća Holbrooke te dodaje kako je loše po međunarodnu zajednicu ukoliko nastavi nezainteresirano promatrati trenutne odnose u BiH. Stoga predlaže snažnu akciju koja bi se trebala usmjeriti na poboljšanje istih odnosa.