Mladen Bosić
0

"Dodik pokazuje neprincipijelnost u stavovima"

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je danas protivljenje te stranke najavama nastavka „butmirskih” razgovora u Madridu, na koje je Španija kao novopredsjedavajuća Evropske unije pozvala vodeće stranačke lidere iz Bosne i Hercegovine.

On je posebno zamjerio predsjedniku SNSD-a Miloradu Doduku na mogućem učešću u tim razgovorima.

„Moram da skrenem pažnju na stalno dokazivanu neprincipijelnost Milorada Dodika, koji je kategorički tvrdio da neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o promjeni ustava koji nisu u BiH i koji organizuju stranci. A sada se čuje da je on spreman da ide u Madrid”, rekao je Bosić.

On je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci pozvao sve eventualne učesnike tih razgovora iz RS-a da se „prisjete” rezolucija i odluka Narodne skupštine RS-a kojima se decidirano zastupa stav da se pregovori o ustavnim promjenama isključivo mogu voditi u institucijma sistema.

Lider SDS-a je također optužio premijera RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika i za „zloupotrebu” priče o referendumu, ocijenivši da bi svođenje refenduma samo na pitanje o ostanku stranih tužilaca i sudija značilo „neobavezujuću anketu”, jer se već zna da su građani RS-a protiv produžetka njihovog mandata.

Najavio je da će, ako SNSD i ostali poslanici u Narodnoj skupštini RS-a ne podrže i ne usvoje SDS-ov prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi do februra ove godine ta stranka tražiti da se po starom zakonu u RS-u provede refrendum o ulasku BiH u NATO i o ustavnim promjenama.