BiH
0

Dodik podržava razgovor oko ustavne reforme BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je spreman da se nakon sutrašnjeg sastanka u Sarajevu on, te lideri SDA i HDZ-a Sulejman Tihić i Dragan Čović obrate pismom državnom parlamentu i zatraže da se donese određeni akt kojim će se obavezati da se otpočne razgovor oko ustavne reforme u BiH.

On je naveo da ta inicijativa nije problem, ali da se prije toga mora implemetirati ono što je dogovoreno na sastanku u Prudu.

Dodik je ponovio da će o tome sutra razgovarati sa liderima HDZ-a i SDA, ali uz stav da se taj dogovor ne može proširiti ili mijenjati.

Naveo je i da će poslanici SNSD-a podržati u državnom parlamnetu ono što je usaglašeno u Prudu oko donošenja zakona o državnoj imovini i Brčko Distriktu, a da ne zna da li će biti podrške za to iz drugih stranaka.

Dodik je napomenuo da je dogovoreno i da budžetsko povećanje za bh.institucije može biti 12 posto, te da neće pristati na njegovo povećanje.

“Mi ostajemo pri tih 12 posto, ali da sada radimo budžet BiH on ne bi bio povećan više od tri posto. Ali smo mi dogovorili 12 posto i ostajemo pri tom dogovoru, bez obzira što smo svjesni da će povećanje i u tom iznosu dramatično uticati na budžet RS-a”, kaže entitetski premijer i dodaje da je i to nerealno povećanje koje nema nijedna država u okruženju.

On je kategoričan da, ukoliko ne bude saglasnosti za usvajanje budžeta sa povećanjem od 12 posto, neće se prihvatiti bilo koje.