BiH
0

Dodik podržava izmjene Izbornog zakona kada je u pitanju Srebrenica

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik podržao je održavanje sjednica oba doma Parlamentrane skupštine BiH kako bi se izmjenio Izborni zakon BiH kada je u pitanju glasanje u Srebrenici na predstojećim lokalnim izborima.

Dodik je večaras, nakon razgovora u Banjoj Luci s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom, rekao da bi se na sjednicama oba doma Parlamenta to pitanje reguliralo tako što bi se omogućilo da se registriraju i oni građani koji su živjeli po zadnjem popisu u Srebrenici, te da mogu da glasaju na predstojećim izborima bez obzira gdje se sada nalaze.

To bi važilo, dodao je, samo za ove lokalne izbore, a nakon proglašenja izbora u Srebrenici to pravilo bi prestalo i ponovo bi bilo na snazi pravilo regulirano Izbornim zakonom.

"Treba imati osjetljivosti za Srebrenicu koja je u međunarodnoj presudi kvalificirana na način kako je kvalificirana", rekao je Dodik obrazlažujući ovaj stav.

Istaknuo je da time i RS želi da na adekvatan način reagira na zahtjeve ljudi koji žive na tom prostoru, te da bi to bio fer način rješavanja tog pitanja.

"Zbog toga ćemo u Parlamentranoj skupštini BiH omogućiti izglasavanje takvog pravila i to bi važilo samo za općinu Srebrenica", naglasio je entitetski premijer i dodao da će se eventulano pitanje promjene Statuta te općine kasnije razmatrati i da je u redu da, ukoliko je načelnik općine iz jednog konstitutivnog naroda, predsjednik skupštine, bude iz drugog.

"Ali sve mjere koje bi mogle da blokiraju rad lokalne zajednice i tako stvore nove probleme u samoj Srebrenici za nas su neprihvaljive", rekao je Dodik.

Visoki predstavnik je ponovio da je njegova i želja međunarodne zajednice da Srebrenica od mjesta i simbola tragedije postane simbol državničke i političke mudrosti, odgovornosti i perspektive ekonomskog prosperiteta.

"Zato tražimo rješenje u vezi s izborima koje će biti demokratsko, fer, pravedno i koje otvara šanse za fer izbore", naglasio je Lajčak i izrazio zadovoljstvo što i ovaj sastanak sa Dodikom vodi ka tom političkom rješenju.

Istaknuo je da to Srebrenica zaslužuje i da je to rješenje pravedno.

Dodik i Lajčak razgovarali su i o ustavnim promjenama, a entitetski premijer je mišljenja da treba sagledati to pitanje i pristupiti, kako je naveo, nekim funkcionalnim, dok suštinske promjene i novi Ustav mu se ne čine kao realnost u ovom momentu.

Bilo je riječi i o reguliranju državne imovine i drugim pitanjima navedenim u komunikeu Vijeća za implemetaciju mira u BiH.