BiH
0

Dodik podržao Zakon o zaštiti domaćih proizvoda

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da je podržao Zakon o zaštiti domaćih proizvoda, kao i delegati iz RS u Domu naroda BiH, navodeći da je svjestan da taj zakonski akt može proizvesti određene probleme u primjeni Cefte.

On je rekao da su države u okruženju već uvele niz mjera koje su ugrozile samo funkcionisanje Cefte na ovim prostorima.

"To će dovesti do toga da će različite prakse koje su se primjenjivale do sada u zemljama u regionu morati da se preispitaju u smislu uspostavljanja fer odnosa u vezi sa zaštitom  proizvodnje unutar svake zemlje", naveo  je Dodik.

On je podsjetio da su neke zemlje iz okruženja namjerno stimulisale otvaranje na prostoru RS i BiH vlastitih trgovačkih lanaca u kojima se po  pravilu plasira i roba iz vlastite proizvodnje na štetu proizvoda iz zemlje domaćina.

Prema njegovim riječima, na taj način domaći proizvođači su se našli u diskriminatorskom položaju što se tiče prodaje njihovih proizvoda u stranim velikim trgovinskim centrima.

"Dakle, apsolutno je jasno, mi smo podržali zakon, jer je BiH u ranijem periodu bila neopravdano  izložena sistemu koji nije štitio domaću proizvodnju, a vidjećemo kako će se to odvijati u narednom periodu, pošto je to sada međudržavni problem", rekao je Dodik danas u Banjaluci.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje prošao je u prvom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 27. aprila, a ranije ga je podržao Predstavnički dom.