U ime Predsjedništva
796

Dodik pisao Macronu i stravični požar katedrale uporedio sa stradanjem srpskih bogomolja

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Macronu povodom stravičnog požara u katedrali Notre Dame izražavajući žaljenje.

"Kao srpski član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublјe žalјenje zbog tragedije koja se dogodila sa katedralom Notre Dame. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlјa prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod, već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog naslijeđa koje je temelј našeg identiteta", istakao je Dodik.

Potom se Dodik u pismu osvrnuo na stradanja srpskih bogomolja kroz historiju praveći paralelu.

"Srpski narod se u svojoj historiji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser naše duhovnosti manastir Hilandar na Svetoj gori. On je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame, građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelјa od tada do danas je velikim dijelom obnovlјen. Nadam se da će se to ubrzo dogoditi i sa velelepnim pariskim hramom posvećenim bogorodici Mariji. Naš zajednički evropski dom, jedinstven i utemelјen na hrišćanskim vrijednostima, kako u prošlosti, tako i u budućnosti, moraju da obilјežavaju monumentalni simboli kakvi su Notre Dame i Hilandar. Dok je njih, bit će i nas", zaključio je Dodik.