SDP BiH
0

Dodik otvoreno krenuo Karadžićevim putem

Sarajevo-x.com
Odluka Vlade RS-a o istupanju iz Elektroprenosa BiH i formiranju Elektroprenosa RS je ponavljanje slijeda događaja iz 1992. godine kada je Radovan Karadžić nakon formiranja Skupštine srpskog naroda u BiH formirao elektroenergetsku kompaniju RS, smatraju u SDP-u BiH.

"Ova odluka pokazuje da se Dodik više ne želi zadržavati na retorici, nego da poduzima konkretne korake i da pod vlastitu kontrolu želi staviti resurse koje tvore suverenitet da bi potom proglasio nezavisnost u maniru Radovana Karadžića.

Ono što brine skoro podjednako kao i Dodikovo otvoreno rušenje države je impotentna i mlitava reakcija Dodikovih koalicionih partnera koji se kunu u BiH. Jedina reakcija do sada je bazirana na obmani da je "za razvod braka potrebno dvoje". Žitelji ove zemlje znaju da je za razvod, kao i za genocid, potrebno samo jedno i svaka vlast nakon 1992. godine mora to znati.

SDP je u aprilu ove godine, na prve najave da će Dodik napasti energetski suverenitet BiH, javno pozvao premijera FBiH Nedžada Brankovića da stane u odbranu države. SDP-u je jasno zašto Elektroprenos BiH, jedina javna korporacija koja je formirana na osnovu Aneksa IX Dejtonskog sporazuma, smeta premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali SDP-u nije jasno zašto se Dodiku nije suprotstavio federalni premijer Nedžad Branković.

Da bi privukao pažnju neaktivnog i nesposobnog Brankovića, i njegovog ministra Heće, SDP je 16.07., na sjednici Parlamenta FBiH, zatražio informaciju od Ministarstva energije, rudarstva i industrije u vezi njihovih namjera da se spriječi Dodikov napad na suverenitet BiH. Hećino ministarstvo je odgovor poslalo tek jučer, dakle na dan kada Dodik de facto uništava Elektroprenos BiH.

Pored dva konkretna pokušaja SDP-a da Heću i Brankovića natjera da stanu u odbranu BiH, nezavisna članica UO, Celia Whitaker, je u svom pismu jasno ukazala na rušilačko ponašanje aktualnog direktora Dušana Mijatovića, koji radi prema uputstvima Dodika. Vladi FBiH nije bilo dovoljno niti to što su aktuelni članovi UO Elektroprenosa BiH iz FBiH zamrznuli svoj status kao znak upozorenja zbog onoga što Dodik pokušava da uradi.

Dakle, tri različita pokušaja da se privuče pažnja na ovo pitanje nisu bila dovoljna za Vladu FBiH. Nadalje, pošto je ova korporacija direktan rezultat Aneksa IX Dejtonskog sporazuma, OHR mora da se direktno usprotivi odluci Vlade RS da bi se zaštitilo sprovođenje ovog sporazuma i da bi se spriječilo rušenje Energetske zajednice jugo-istočne europe. OHR-ova puka konstatacija da je ovo "ozbiljno pitanje“ neodoljivo podsjeća na potpunu inertnost međunarodne zajednice nakon Karadžićevih prvih koraka ka genocidu," stoji u saopštenju Centra za informisanje SDP BiH.