{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik otvara ured u Bruxellesu

S
17.1.2008. u 12:50
0
0
Dodik otvara ured u Bruxellesu
0
Dodik otvara ured u Bruxellesu
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik boravio je u utorak u radnoj posjeti u sjedištu Skupštine evropskih regija u Strazbourgu na poziv generalnog sekretara ove organizacije Klausa Klipa. Premijer RS dobio je podršku Skupštine za otvaranje regionalnog Ureda RS-a u Bruxellesu.
Podrška Skupštine evropski regija za otvaranje regionalnog Ureda RS-a u Bruxelssu došla je uprkos nedavnoj izjavi evropskog zvaničnika da Ured RS-a u Bruxellesu neće imati diplomatski status.

"Evropska unija jasno zna šta su diplomatska predstavništva i nastavit će da komunicira s diplomatskim predstavništvom BiH u Bruxellssu“, kazao je evropski zvaničnik koji je želio ostati anoniman i dodao da evropski regioni otvaraju svoja predstavništva u Bruxellssu, ali da ona nemaju diplomatski status.

"Takvi uredi se bave lobiranjem, proslijeđivanjem informacija i kontaktima s drugim regionima, a pitanje njihovog otvaranja uređeno je prema belgijskim zakonima“, kazao je ovaj zvaničnik.

Na sastancima u Strazbourgu održanim u utorak razgovarano je o modalitetima učešća predstavnika RS-a u odborima i programima Skupštine evrospkih regija kako bi RS mogla definisati vlastite prioritete i na najbolji način pristupiti izradi projekata koji će biti realizivani u saradnji s drugim evropskim regijama, saopćeno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS-a.

Dogovoreno je da predstavnik RS, koji će koordinirati aktivnosti u vezi sa Skupštinom evrospkih regija jedan period boravi u središtu organizacije kako bi RS svoje članstvo u ovoj organizaciji mogla iskoristiti na najbolji način.

Premijer Milorad Dodik upoznao je rukovodstvo Skupštine o započetim aktivnostima na otvaranju regionalne kancelarije RS u Bruxellssu koja na taj način slijedi praksu i drugih regija članica ove organizacije. Na taj način omogućava se stalni kontakt s drugim evropskim regijama kao i dobijanje informacija u vezi s radom institucija i politikama evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: