Entitet, a ne država
8

Dodik otvara trgovinsko predstavništvo Republike Srpske u Sankt Peterburgu

SRNA/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorit će 29. novembra u Sankt Peterburgu trgovinsko predstavništvo Republike Srpske uz ocjenu da će biti jedno od ključnih za daljnju saradnju i unapređenje odnosa RS i Rusije u svim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Dodik je rekao da je otvaranje ovog predstavništva još jedan dokaz i potvrda dobre saradnje i odnosa sa ruskim zvaničnicima koje je uspostavila vlast u RS.

"Uredili smo dobijene prostorije i razlog za moj odlazak je da još probudim saradnju i da vidimo šansu i perspektivu naših budućih odnosa, prvenstveno RS i Sankt Peterburga, ali i u svjetlu moje nove funkcije kao člana Predsjedništva BiH da vidimo gdje su prepreke. Bilo je mnogo problema u realizaciji dogovora koji se odnosi na farmaceutsku industriju, gdje Rusi ne mogu da izvoze u RS i BiH jer nadležna agencija na nivou BiH to osporava", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Rad Trgovinskog predstavništva, koje će biti smješteno u zgradi dobijenoj bez naknade od Sankt Peterburga, zamišljen je tako da će privrednici iz Srpske predstavljati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima, ali i kao mjesto za razgovore o ostalim oblastima.

Odgovarajući na pitanje da li će tokom posjete Rusiji imati priliku da sa nadležnima razgovara o gradnji gasovoda u RS, Dodik je naveo da će o tome vjerovatno biti riječi drugom prilikom kada se bude sastao sa predstavnicima "Gazproma".

"Gradnja gasovoda ostaje naš prioritet, odnosno da se gradi poveznica od Srbije preko Drine i da taj gasovod dođe i do Banja Luke i raširi se dalje kroz Republiku Srpsku. Jasno je da ćemo intenzivirati aktivnosti na tom planu", poručio je Dodik.

.