BiH
31

Dodik osudio napad na povratnika i rekao kako ne postoji bosanski jezik

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio fizički napad na Nezira Dardagana, koji se dogodio u Zvorniku na veliki muslimanski praznik Bajram.

"U Republici Srpskoj, kao demokratskoj zajednici, danas se živi u miru i toleranciji i građani bilo koje vjerske i nacionalne pripadnosti mogu neometano da slave svoje praznike. Svi oni koji na bilo koji način, a posebno primjenom sile pokušavaju to poremetiti, moraju biti oštro sankcionisani“, rekao je Dodik.

On je pohvalio policiju, koja je za veoma kratko vrijeme pronašla počinioce ovog fizičkog napada, a od policije i pravosudnih organa očekuje da u potpunosti rasvijetle ovaj nemio događaj i počinioce adekvatno sankcioniše, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Srpske pohvalio je praznične želje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se živi u slozi i miru, ali i podsjetio da ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformisati javnost.

"Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se ne može nazivati bosanskim, nego bošnjačkim. Obilježje jezika nosi obilježje naroda, a Kavazović bi trebao znati da u BiH žive ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta", istakao je Dodik.