|

Dodik oštro osudio izjave Dudakovića i Tihića

Dodik oštro osudio izjave Dudakovića i Tihića
0
F
FENA
9.8.2006. u 20:30
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik oštro osudio izjave Dudakovića i Tihića
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik oštro je danas osudio način na koji su predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i Atif Dudaković komentirali video-snimke zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima u akciji hrvatskih i snaga Petog korpusa Armije BiH u akciji ,,Oluja" i neposredno nakon nje.
"Tihićevo i Dudakovićevo odbacivanje odgovornosti za očigledan zločin nad ratnim zarobljenicima, samo govori o njihovoj nespremnosti da se suoče sa činjenicama i da njihova podrška procesuiranju odgovornih za ratne zločine nije iskrena", ocijenio je Dodik.

,,Nazvati 'ironični vapaj' – kako kaže Atif Dudaković u izjavi za današnji Dnevni avaz – 'nad jednim ubijenim srpskim vojnikom', dovoljno govori o njegovom odnosu prema zločinima koje su počinile snage pod njegovom komandom. Ova izjava, koju je današnjim saopćenjem podržao i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, samo su još jedan pokušaj kontinuiranog minimiziranja činjenice da su tokom rata u BiH i nad Srbima činjeni zločini", navodi se u regiranju Dodika, dostavljenog iz Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću.

Dodik ističe da je "nedopustivo mjeriti i pravdati ratni zločin brojem žrtava kao što je nedopustivo paljenje sela, protjerivanje i ubijanje civila i zarobljenih vojnika, nazivati 'odbranom svoje zemlje i naroda od agresije i uništenja'.

On podsjetića Tihića i Dudakovića da su Srbi čije smo egzekucije vidjeli na video-snimku vjekovima živjeli na ognjištima na kojima su ubijani, ili sa kojih su protjerani i koja su spaljena.

"Ne trebaju Tihić i Dudaković da nas podsjećaju na naše obaveze u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina jer, o tome koliko je na tim pitanjima uradila Republika Srpska a koliko Federacija BiH, govore činjenice i podaci o hapšenjima, dobrovoljnim predajama i procesuiranju optuženih za ratne zločine", navodi entitetski premijer.

"Mi smo jasno opredjeljeni da hapšenjem svih optuženih za ratne zločine, među kojima Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u potpunosti ispunimo ovu međunarodnu obavezu i, s tim ciljem je, u policiji Republike Srpske napravljena struktura koja se svakodnevno bavi ovim pitanjem", navodi Dodik i pita Tihića da li se kao član Predsjedništva BiH interesovao šta na tom planu rade SIPA i OSA?

"Podsjetiću na opštepoznatu činjenicu da se Republika Srpska suočila sa zločinima koji su činjeni u njeno ime, posebno kada se radi o Srebrenici, i poručujem Tihiću, Dudakoviću i svima koji misle i rade kao oni, da se na isti način suoče sa činjenicima koje govore o zločinima počinjenim nad Srbima", navodi Dodik.

"Poručujem im također da ne bi smjeli zanemariti činjenicu o broju Srba koji danas žive u Federaciji BiH i da je postala neuvjerljiva njihova teza o 'agresiji i medijskoj propagandi' koju u Federaciji BiH potežu uvijek kada se treba suočiti sa istinom o zbivanjima tokom rata u BiH i kada se suoče sa činjenicom da trebaju istražiti i procesuirati ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima", kaže se u Dodikovom saopćenju.

Premijer Dodik je ponovio da će sve osim brze istrage i hapšenja svih osumnjičenih za ratne zločine biti dokaz više da se zločini počinjeni za vrijeme rata u BiH mjere dvostrukim aršinima i istakao da će, s tim ciljem, tužilaštvima BiH i Hrvatske sutra biti podnesena krivična prijava protiv Atifa Dudakovića i drugih odgovornih za zločine koje su počinile jedinice ,,Hamze" i ,,Crne mambe" nad srpskim
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.