BiH
0

Dodik: Ostajemo pri isplati stare devizne štednje kroz obveznice bez obzira na stav OHR-a

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će se entitetska vlada držati odluke da izda obveznice za obaveze nastale po osnovu stare devizne štednje bez obzira na današnji stav OHR-a.

Ured visokog predstavnika u BiH danas je upozorio da jučerašnja odluka Vlade RS-a da izda obveznice za obaveze nastale po osnovu stare devizne štednje očito krši odluku Ustavnog suda BiH te da će napraviti diskriminaciju među vlasnicima računa stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini.

"Onaj ko misli da Vladina odluka nije u skladu s Ustavom BiH neka pokrene ustavni spor", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci reagirajući na mišljenje OHR-a.

Istaknuo je da Vlada smatra da je njena odluka "korisnija" za građane RS-a, koji su stare devizne štediše i godinama čekaju isplate.

On je kazao da je Vlada donijela odluku da se isplata dugovanja po osnovu stare devizne štednje svede na pet godina, a da zakon koji je usvojen na nivou BiH predviđa isplatu kroz devet godina.

"Mi smo našli rezerve u našem budžetu da to možemo završiti za pet godina. Ako iko vrši diskriminaciju, onda je to stav OHR-a koji govori o tome kako su, navodno, građani u FBiH dovedeni u neravnopravan položaj. Onda postavljam pitanje, ukoliko mi ovo ne uradimo, da li su ljudi u RS-u dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na mogućnosti koje imamo", kazao je Dodik.

Entitetski premijer je rekao da smatra da je Vladina odluka korisna za građane koji godinama čekaju na svoju staru deviznu štednju.

OHR je još saopćio da odluka Vlade RS-a, također, predstavlja jasno kršenje zakonskih odredbi o staroj deviznoj štednji na državnom nivou.

OHR podsjeća da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2. decembra 2005. godine u predmetu koji je podnio Nikola Špirić donio odluku da računi stare devizne štednje spadaju u isključivu nadležnost države BiH.

Ustavni sud je donio odluku da je BiH odgovorna za uspostavljanje jedinstvenog zakonodavnog okvira za izmirenje duga prema svim građanima, na cijeloj teritoriji BiH, po osnovu stare devizne štednje.

OHR konstatira da je Parlament BiH već donio jedinstveni zakonodavni okvir u skladu s kojim je država BiH obavezna izdati svoju jedinstvenu obveznicu za sve štediše do kraja marta 2008. godine.

OHR može samo pretpostaviti da ova mjera Vlade RS-a predstavlja pokušaj da se dalje manipulira onima koji su već vidjeli kako njihova štednja nestaje primjenom paralelnih zakonskih odredbi, što dovodi do diskriminacije među starim deviznim štedišama te do osporavanja Ustavnog suda BiH, ključne institucije uspostavljene prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.