BiH
0

Dodik optužuje strance da "izmišljaju" neslobodu medija u RS-u

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik negirao je danas postojanje bilo kakve, navodne, "crne liste medijski nepodobnih osoba", optuživši pojedine strane predstavnike u BiH da plasiraju takve priče kako bi zadržali svije poslove u našoj zemlji, a koji su skupo plaćeni.

Dodik tvrdi da Vlada ima toliko posla da nema vremena da se bavi nekim spiskovima, navodeći da je vijest o, navodno, toj listi došla iz Sarajeva, iz federalnih medija, vjerovatno tempirana pod uticajem nekih stranaca koji rade u BiH.

On smatra da su "oni sa kojima je prije dva dana u Banjoj Luci razgovarao prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian bili u Sarajevu i žalili se tamošnjim medijima na svoju poziciju kako bi im se dodovorili".

Entitetski premijer je u izjavi novinarima naveo da su strane nadležne organizacije pratile izbore u BiH, kao i CIK, te dali stav da su provedeni transparteno i da u RS-u, naveo je, apslutno postoji sloboda medija, sve institucije funkcioniraju, postoji vlast, opozicija, kao i u svim drugim zemljama.

"Stranci kad god izgube razloge za svoje poslove u BiH odmah izmišljaju neke stvari, pa je tako i u ovom slučaju", rekao je Dodik navodeći da se to dešava nakon što je riješen problem policije, što je značajno eliminiralo potrebu uključivanja stranaca u neke aktivnosti i to dovodi do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će biti osnov za traženje ukidanja bonskih ovlaštenja i prestanak rada OHR-a.

Naveo je da su i druge medijske kuće trebalo da budu pitane da li postoji sloboda medija u RS-u, a ne samo, kako je naveo, neki koji sebe zovu nezavisnim analitičarima.