BiH
0

Dodik optužuje predsjednika Sindikata rafinerije nafte

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik optužio je u srijedu predsjednika Sindikata radnika Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Danila Bročila da je formirao svoju političku stranku, kandiduje se na izborima, te da pokušava instrumentalizirati sindikat za svoje interese.

On je u izjavi novinarima kazao kako "nije korektno" da Bročilo koristi sindikalno organizovanje za svoj politički nastup i promociju.

Udruženi sindikat energetike RS-a podržao je u srijedu štrajk upozorenja u Rafineriji nafte, koji traje svakodnevno od 4. juna, zatraživši uspostavljanje dijaloga s poslovodstvom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola" o rješavanju problema potpisivanja Kolektivnog ugovora i rješavanju socijalnog statusa radnika.

Ne bude li dogovora s rukovodstvom naftne industrije o ovim pitanjima, Sindikat energetike najavio je preduzimanje rigoroznijih metoda djelovanje, ne odbacujući ni održavanje generalnog štrajka zaposlenih u naftnoj industriji RS-a.

Dodik je kazao da je radnicima u Rafineriji nafte koji nisu radili jer nije bilo proizvodnje isplaćeno 20 zaostalih plaća, da se plaće isplaćuju u okviru dogovora, te da se čeka rekonstrukcija u tom preduzeću, koja se bitno ubrzava.