BiH
0

Dodik optužio Transparency International za reketiranje

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik najavio je u utorak da će vlasti ovoga bh. entiteta zaštiti svakog svjedoka i žrtve reketiranja od predstavnika Transparency Internationala (TI) BiH i još nekih pojedinaca u RS-u, a očekuje i da se Tužilaštvo BiH pozabavi tim slučajem.

Dodil je ovo rekao komentirajući pisanje pojedinih medija u RS-u koji su, pozivajući se na zaštićenog svjedoka, objavili da su dva radnika TIBiH i Bogdan Novaković, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), učestvovali u reketiranju smijenjenih zvaničnika i biznismena iz RS-a, u opsežnoj mreži prevara vezanih za crne liste međunarodne zajednice.

Dodik je kazao da nije imao zvaničnu informaciju o tom reketiranju, ali je znao da "ljudi iz TIBiH, koji su se ovdje u prošlosti predstavljali na razne načine, koristili tu svoju poziciju kako bi druge zaplašili i iznudili im novac, kao što to govore i svjedoci“.

Entitetski premijer je rekao novinarima kako očekuje da Tužilaštvo BiH "konačno pokrene postupak o ovim navodima koji već duže vrijeme stoje kod njih ili će RS otkazati bilo kakvu saradnju s tom pravosudnom institucijom“.

Istovremeno predstavnik TI-ja BiH Srđan Blagovčanin tvrdi da su u ovoj organizaciji "zatečeni i zaprepašteni ovakvim ponašenjem medija u RS-u koji su iznijeli spomenute tvrdnje", te i on najavljuje određene reakcije ove organizacije.

"Sadržaj iskaza zaštićenog svjedoka potpuno je besmislen, pa ga TIBiH neće komentirati", dodao je Blagovčanin.

On je kazao da će TIBiH na sudu pružiti priliku tim medijima da dokažu svoje tvrdnje, odnosno šta to jedne banjalučke novine znaju o navodnoj istrazi koju vodi Tužilaštvo BiH, a da Tužilaštvo o tome nema saznanja.

Citirao je i izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima u BiH za 2007. koji se odnosi na medije koji su pod kontrolom vlasti u RS-u.