BiH
0

Dodik optužio TIBiH da "želi da zaustavi svaki projekt vlade"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik optužio je danas Transparency International (TI) BiH da želi da zaustavi svaki ozbiljan projekt u RS-u, te da "dobijaju nalog od jednog dijela međunarodnog faktora da problematiziraju i kriminaliziraju sve što se radi u RS-u".

O stavu Transparency Internationala da, tokom prošle godine, prema njihovim procjenama iz analiza i istraživanja, direktne štete izazvane netransparentnim procesima privatizacije, izdavanja koncesija i sličnog javnog ugovaranja, prevazilaze pola milijarde KM, Dodik je u Banjoj Luci kazao da je to "ocjena koju možete da čujete na ulici, da svako lupa šta hoće i upitao na bazi čega oni tvrde da je to pola milijarde".

Dodik je rekao da ono što Vlada radi - radi u skladu sa zakonom.

"A da li je taj zakon ono što očekuje Transparency International potpuno me ne interesuje", dodao je Dodik optuživši tu nevladinu organizaciju da "periodično, kada im treba iz ličnog interesa, daju paušalne ocjene".

Kazao je da nema namjeru da se bavi stavovima Transparency Internationala i oni ga ne interesuju.

On je još pozvao Transparency International da, ukoliko to želi, ponovo ga tuži, i dodao da su pregovori sa "Štrabagom", čije detalje ugovora je tražio na uvid Transparency International, veoma ozbiljni.

"Nigdje na svijetu nema da moramo davati ugovore kada neko stane na vrata i to zatraži i nikada od nas to neće dobiti, jer je to stvar poslovnog odnosa s partnerima, a kada dođe do ugovora i on se definira bit će potpuno dostupan javnosti", rekao je entitetski premijer dodajući da će o tom ugovoru odlučivati Vlada i Skupština, a u "određenom obliku će o tome biti upoznata cjelokupna javnost".

Dodik je i ovaj put naveo i da neki mediji u FBiH pokušavaju na sve načine da prikažu da je u RS-u sve negativno.