{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik optužio SDS da je odgovoran za masakr u Srebrenici

F
8.5.2008. u 14:26
0
0
Dodik optužio SDS da je odgovoran za masakr u Srebrenici
0
Dodik optužio SDS da je odgovoran za masakr u Srebrenici
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas u Banjoj Luci da njegova stranka neće dozvoliti bilo kakve promjene Statuta Općine Srebrenica ili njeno izdvajanje iz RS-a, te optužio SDS da je "politički pokrovitelj svih zločina u Srebrenici".
Dodik je SDS optužio da je ustvari i doveo do problema u toj općini.

"U kancelariji Općinskog odbora SDS-a u Bratuncu pred sam dan masakra u Srebrenici, koji je kasnije proglašen za genocid, održan je sastanak na kojem su učestvovali lokalni i republički zvaničnici, koji su zajedno s vojnim establišmentom dogovorili taj masakr", rekao je predsjednik Vlade RS-a.

Stoga, dodao je, SDS ima najmanje prava da priča o Srebrenici i daje zamjerke što su usvojene izmjene izbornih pravila za Srebrenicu.

"Sve što činimo, činimo kako bismo pokušali da saniramo njihove brljotine", rekao je Dodik i optužio SDS da pokušava i da "stvori 'lažnu istinu', vezano i za tvrdnje o Distriktu Brčko".

Naveo je da je on u vrijeme arbitraže za Brčko bio pozvan u Beč samo kao svjedok, a da je nekadašnji potpredsjednik RS-a i funkcioner Mirko Šarović predvodio delegaciju RS-a, ali je ocijenjen kao nekompetentan jer je pokazana njegova slika kao gradonačelnika tadašnjeg srpskog Sarajeva s Radovanom Karadžićem iza njega.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da je i njegova stranka podržala izborne izmjene kada je u pitanju Srebrenica i provešće ih za predstojeće lokalne izbore, ali da ne pristaje na izmjenu Statusa te općine, što će prenijeti i tokom današnjeg razgovara s izaslanikom visokog predstavnika za Srebrenicu, ambasadorom Klifordom Bondom.

Naveo je i da će Vlada nastaviti da ulaže u Srebrenicu, u kojoj je i do sada načelnik bio Bošnjak i nije se u tome vidio nikakav problem.

"Izbori treba da kažu ko će tamo pobijediti, a mi ćemo pokušati da sa svim političkim predstavnicima u RS-u imamo zajednički nastup", rekao je.

Ustvrdio je i da ne postoji nikakva prepreka za povratak u Srebrenicu, ali da se njeni prijeratni građani "očigledno ne žele tamo da vrate".

Dodik je najavio i da će uime Vlade RS-a tražiti prijem kod predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, a u vezi s dokumentom "Evropsko partnerstvo", koji mora da uvažava ustavnopravni poredak u RS-u i BiH, a ne da se njim mijenja taj poredak i sistem nadležnosti među institucijama u BiH.

"Nećemo dozvoliti da se tim dokumentom na tihi način provede ustavna rekonstrukcija. I to govori o silnim podvalama koje doživljavamo na svim pitanjima i najčešće se te velike teme plasiraju kao obaveza da se urade u pogledu sistema nadležnosti u BiH", rekao je Dodik navodeći da evropski put ne podrazumijeva promjenu unutrašnjeg uređanja u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: