BiH
0

Dodik optužio Englisha za "bezočne prijetnje koje se do sada nisu vidjele"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je, reagirajući na izjavu američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, da ne može prihvatiti kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma, te da zato neće odustati od svojih stavova.

Dodik tvrdi da nije urađeno ništa što je izvan demokratske prakse, te da RS nije izazvala nikakav sukob.

Naveo je da već nekoliko dana ima intenzivne razgovore s američkim ambasadorom, te da ne može da vjeruje da on na takav način pokazuje svoj odnos prema svim tim sastancima.

„Ovdje ne stanuje grupa poslušnika i klimoglavaca međunarodne zajednice, pa bili oni i Amerikanci“, kazao je Dodik večeras u izjavi za Radio-televiziju RS, dodajući da narod u RS-u mora znati da je u RS-u generacija političara koja želi da vodi odgovornu politiku i zbog toga ne može da prihvati kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

„Posebno ne treba prihvatiti tako drske prijetnje koje dolaze od američkog ambasadora, bez obzira što je on američki ambasador“, kazao je predsjednik Vlade RS-a.

Istaknuo je da je spreman na svaku vrstu ličnih sankcija prema njemu, ali da svi moraju znati da nema povlačenja i neće odustupiti od svojih stavova.

„U ovih sedam dana smo pokušali da vodimo dijalog, da ih uvjerimo da nije sve tako, ali se oni bave insinuacijama. Prave priču o nekim zavjerama koje uopšte ne postoje. Ne dozvoljavaju nam da mislimo svojim glavama“, rekao je Dodik i dodao da "oni misle da se pritiskom mogu riješiti neka pitanja, pa i ovo".

Dodik je naveo da SNSD ima pravo na izbor, a on se zove opoziciono djelovanje, te da će njegova partija nakon zasjedanja Parlamenta RS-a i Vijeća za implementaciju mira pokušati dobiti razumijevanje za svoje stavove.

„Ako toga ne bude, može se računati da smo mi opozicija i da će predstavnici SNSD-a, poštujući to da smo opozicija vratiti svoje mandate, što je demokratsko pravo svih“, rekao je entitetski premijer.

Naveo je i da on poštuje američkog ambasadora, ali se ne slaže sa „tako bezočnom prijetnjom“ koja se nije vidjela u BiH zadnjih 10 godina.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English optužio je političare iz Republike Srpske da namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, te ih upozorio kako je njihova obaveza da poštuju legitimne ovlasti visokog predstavnika.

  • Pozivamo premijera Dodika i rukovodstvo RS-a da prihvate ove odluke onakvim kakve jesu. Moraju prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji i porastu nacionalizma u BiH, izjavio je ambasador English u intervjuu bh. agencijama FENA, SRNA i ONASA.

On je izrazio ozbiljnu uznemirenost SAD-a što političari iz RS-a namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika, čime BiH skreću s puta evroatlantskih integracija i vode je na put izolacije i nestabilnosti. Ovo je potpuno neprihvatljivo i izazvat će posljedice, dodao je.

  • Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje. Naš je interes sigurnost i stabilnost ove zemlje, i spremni smo ga braniti. Ako se nastavi ići putem sukoba, reakcija SAD-a će biti brza i snažna - naglasio je ambasador English.

On, međutim, nije želio precizirati kakve bi mogle biti konkretne posljedice, ali je kazao da se sigurno neće dozvoliti direktan napad na strukture Dejtonskog sporazuma i instituciju visokog predstavnika.

  • Sukob s visokim predstavnikom je sukob sa Sjedinjenim Državama - upozorio je ambasador SAD-a u BiH, izrazivši ipak očekivanje da će Lajčakove mjere biti dokraja i u potpunosti provedene.