{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik opoziciju nazvao izdajnicima

F
1.10.2009. u 16:18
0
6
Dodik opoziciju nazvao izdajnicima
0
Dodik opoziciju nazvao izdajnicima
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik optužio je danas opoziciju u RS-u da nije podržala zaključke usvojene u Narodnoj skupštini RS-a u vezi s nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH, s namjerom, kako tvrdi, da pokaže svoje podaništvo strancima u BiH, te svemu što čini Valentin Inzko.
Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio zadovoljstvo što je skupštinska većina ipak usvojila zaključke u kojima se govori i o zakazivanju javnog izjašnjavanja odnosno "referenduma“ ako visoki predstavnik u BiH „nastavi s pokušajima nametanja i provođenjem nepravnih akata koji se tiču 'Elektroprenosa BiH'“, te da se u tim aktivnostima svi predstavnici RS-a povlače iz zajedničkih organa zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju".

Ustvrdio je da je većina, koju čine SNSD, DNS i SP, čini sve da se sačuvaju nadležnosti RS-a, kao što je policija, dok je za opoziciju rekao da su „bili na pragu“ da i tu nadležnost predaju na nivo BiH.

Nazvavši poslanike SDS-a, PDP-a i radikala RS-a „izdajničkom trojkom“, Dodik je naveo da će s druge strane jedinstvo vladajuće koalicije u entitetu biti izraženo i kroz provođenje tih zaključaka, te afirmaciju prava RS-a datih u Dejtonu i Ustavu.

Priznao je i da opozcija u RS-u nije ni konsultirana oko usvojenih zaključaka u parlamentu, te da je zbog toga „isfrustrirana“, ali da ih nisu mogli odbiti, jer to mogu uraditi samo „kratkovi ili oni koji imaju zlu namjeru...“

Dodik je, između ostalog, rekao da danas usvojene zaključke u NSRS „podržava i javnost“ tog entiteta, ali i dodao da u politici "nije dovoljno imati veliku glavnu ili da znate da guslate", već da imate većinu od 42 poslanika.

Podsjećanja radi, spomenuti, kao i ostali zaključak u kojem NSRS daje punu podršku stavovima i zaključcima iznesenim u jučerašnjim izlaganjima predsjednika i premijera RS-a Rajka Kuzmanovića i Milorada Dodika, usvojeni su sa 48 glasova za, 27 poslanika je bilo protiv i četiri uzdržana.

Prijedlog ovih zaključaka dali su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, u kojima je također data podrška i ranije usvojenim zaključcima Vlade RS-a povodom nametanja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi s „Elektroprenosom“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: