|

Dodik opet prijeti raspadom BiH: Da li će se OHR i PIC "probuditi"

Dodik opet prijeti raspadom BiH: Da li će se OHR i PIC "probuditi"
149
A. D.
18.10.2019. u 07:14
167
komentara
149

dijeljenja
Dodik opet prijeti raspadom BiH: Da li će se OHR i PIC "probuditi" Foto: H. M./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da "ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja".
Dodik je u intervjuu za politički magazin Pečat na RTRS-u rekao da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može spriječiti, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

"BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebalo da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bismo mnogo više napretka", smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može funkcionisati bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

"Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom te da se koncentrišu na pomoć muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji", naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku vodi BiH u propast.

Dodik je tako odabrao omiljeni poligon, a to je javni servis u RS-u, da iznese ono što godinama iznosi u momentima kada mu ne ide na političkom planu ili želi skrenuti pažnju s određenih ekonomsko-politčkih problema u RS.

To su floskule poput "raspad BiH", "nestanak BiH", "otcjepljenje RS-a". Iz OHR-a, koji u javnsoti djeluje kao da je u dubokom snu, za sada su stizale samo opomene, odnosno izražavanje zabrinutosti.

Posljednji put 27. augusta, nakon što je Dodik poslije otkazivanja sjednice Predsjedništva najavio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude realizacije sporazuma lidera, tražiti da NSRS povuče svoju saglasnost o osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV-a i uvođenju indirektnih poreza.

"Kao što smo već više puta istaknuli, Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidejtonski i stoga neprihvatljivo", rekli su tada iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (167)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...