Garavice kod Bihaća
45

Dodik: Odričem se svakog Srbina koji je u ime bilo kakve ideje počinio zločin prema drugima

SRNA/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Garavice kod Bihaća strašno mjesto srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu koje nikada ne smije biti zaboravljeno.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju 78 godina od ustaškog zločina nad Srbima, Dodik je rekao da je ovo tužno mjesto ne samo zbog događaja 1941. godine već zbog istorijske i opšte zapuštenosti ovog prostora na kojem je ubijen veliki broj ljudi.

"Po različitim izvorima u Garavicama je ubijeno najmanje 12.000 Srba, a neki podaci govore da je riječ i o 17.000. To se dešavalo na samom početku Drugog svjetskog rata, što pokazuje da je bio plan da se pokupe i pobiju Srbi, koji su već ubijani u Jadovnu, na Pagu, Prebilovcima i mnogim drugim mjestima", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da historija, a ni sudovi ne treba da poštede nikoga ko je zločine počinio bio to Srbin, Bošnjak ili Hrvat i bez obzira kada je te zločine počinio.

"Odričem se svakog Srbina koji je u ime bilo kakve ideje počinio zločin prema drugima, drugačijem, i različitim od nas", istakao je Dodik i naglasio da nikada nije čuo da je neko s druge strane priznao zločin koji se desio na ovom mjestu.

Dodik je izrazio zahvalnost vlastima Unsko-sanskog kantona što su dali dozvolu da se ljudi okupe na ovom mjestu i daju pomen srpskim žrtvama u Garavicama.