{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik odlazi?

S
31.5.2009. u 13:50
0
59
Dodik odlazi?
0
Dodik odlazi?
Milorad Dodik
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane procjenjuje da će Igor Radojičić, trenutni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, biti novi lider Srba u BiH. Prema IFIMES-ovoj analizi objavljenoj prije nekoliko dana u Ljubljani, to je sasvim izvjesno nakon posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Sarajevu.
Znakovito je, prema IFIMES-ovoj procjeni, da je Radojičić u Banjaluci od 22 do 24 maja organizirao molitveni doručak, modelirajući ga kao regionalni događaj po uzoru na onaj u američkoj Bijeloj kući, koji tradicionalno organizira predsjednik SAD-a.

Ovaj čin je, de facto, inauguracija Igora Radojičića kao novog lidera Srba u BiH. Pored ovoga, navode IFIMES-ovi analitičari, dok je sva pažnja u Bosni i Hercegovini usmjerena na Milorada Dodika, Radojičić se javno i tajno sastajao sa međunarodnim zvaničnicima u zemlji i inozemstvu, i pripremao za novu lidersku ulogu.

Iako može značiti promjenu u vođstvu odnosno odlazak Dodika sa čelne pozicije, politika u mnogim stvarima ostaje ista. Tako je poziv za molitveni doručak bio sa nazivom Republike Srpske a ne države BiH, što je očito pokušaj da se RS prikaže kao neovisna država, prije nego kao entitet unutar jedne države. Šta više, protokol za molitveni doručak je organiziran u Beogradu.

Pitanje je, navodi IFIMES u svojoj analizi, ko može biti organizator molitvenog doručka, zaljučujući da je to jedino osoba sa stvarnim moralnim i političkim kredibilitetom, što nije slučaj sa Radojičićem. On je potpredsjednik SNSD-a, partije koja je otvoreno iskazivala antisemitizam, koja nema jasan stav o genocidu, povratku izbjeglica, niti o ljudskim pravima i slobodama. Pojedini SNSD-ovi zvaničnici ne shvataju koncept vladavine zakona i vjeruju da policijske istrage protiv Srba ne mogu voditi policajci koji su Hrvati i da Srbima ne mogu suditi Muslimani.

U Republici Srpskoj objekti muslimanske zajednice, naglašava IFIMES, još uvijek se uništavaju, spaljuju ili oštećuju, osuđenici za ratne zločine bježe iz zatvora, situacija u zatvorima je katastrofalna, dok je entitet angažiran u nelegalnom naoružavanju, organiziranom kriminalu i korupciji koji su u stalnom porastu. RS i BiH su pretvorene u oazu za kriminalce dok entitetske vlasti nastoje da diskreditiraju predstavnike Transparency Internationala. Uz ovo, aktivnosti opozicije u RS su minimizirane a njene aktuelne vlasti nastavljaju da primjenjuju pravne regulacije ratnih vlasti Radovana Karadžića.

U ovoj analizi se stoga navodi da je i organizator molitvenog doručka Igor Radojičić s razlogom osumnjičen da je član kriminalne organizacije koja i ne skriva svoje namjere da proglasi novu državu Republiku Srpsku na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zbog ovakvih i drugih političkih trendova, potrebno je stvaranje 'novih realnosti', preporučuje IFIMES, drugačijih od trenutnih koje se ogledaju u ratu, etničkom čišćenju, genocidu i njihovim posljedicama. Dominantno izražavanje etničke ili religijske pripadnosti je anahronizam koji će BiH vratiti u 19 stoljeće a ne razviti u modernu evropsku državu 21. stoljeća.

Put izlaza iz trenutne situacije ovaj institut vidi u što hitnijem uključenju zemlje u NATO kako bi se sprječili retorički ili bilo koji drugi izrazi namjera za eventualnom secesijom ili separatizmom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: