Putem Twittera
43

Dodik odgovorio Power: Znamo da se preko USAID-a finansiraju mnogi "projekti" u BiH

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power komentarisala najnovije opasne izjave Milorada Dodika, uslijedio je odgovor predsjednika RS-a.

Dodik se ove sedmice našao u fokusu javnosti nakon prijedloga za uvođenje zakona po kome će nevladine organizacije i njihovi predstavnici biti tretirani kao strani agenti.

"U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, prati druge u regionu opasnim antidemokratskim putem u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, prešućuju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta", izjavila je Power.

Osim toga, najavljeno je i uvođenja klevete u Krivični zakonik Republike Srpske, čime je počeo "otvoreni lov" prema njegovim neistomišljenicima.

"Republika Srpska inspirisana je upravo američkim zakonom i najvišim standardima u zaštiti ljudskih prava i sloboda, među kojima je i sloboda govora, koja podrazumijeva odgovornost, što je slučaj u najrazvijenijim zapadnim društvima. Mi kopiramo američki model zbog kojeg su SAD postale jedna od svjetskih velesila. Zanimljivo je da baš direktorica USAID-a reaguje, znajući da se preko USAID-a finansiraju mnogi 'projekti' u BiH", poručio je Dodik putem svog Twittera.