{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Odbijanje da se prihvati RS vodi do neprihvatanja BiH

F
4.1.2014. u 16:21
27
374
Dodik: Odbijanje da se prihvati RS vodi do neprihvatanja BiH
27
Dodik: Odbijanje da se prihvati RS vodi do neprihvatanja BiH
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Republika Srpska (RS) je i danas spremna da prihvati Bosnu i Hercegovinu, ali odbijanje Bošnjaka da prihvate RS pokazuje da je to čak više besmisleno i govoriti - rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodika.
On kaže da ne treba onda da se Bošnjaci čude što ljudi iz RS ne žele da prihvate BiH.

Dodik navodi da se ni ranijih godina bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS-a nisu odazvali ni na prijem koje je kao entitetski premijer organizirao, kao ni na proslavu Dana RS-a.

-Međutim, sada vidimo neke nove metode, da distribuiraju razne sadržaje na određene adrese, a dobio sam ih i ja - rekao je Dodik navodeći da takvo ponaše odbacuje, jer "ne doprinosi razumijevanju“.

"RS je legitimna i legalna i dio je ustavnog poretka BiH. RS je međunarodno prihvaćena i priznata kroz Dejtonski sporazum i svako osporavanje i na takav način njeno prikazivanje je udar na njen Ustav i značaj", ustvrdio je.

Ne treba se onda, kaže, čuditi što u RS jačaju tendencije koje ne vide RS u BiH.

Dodao je da RS prihvata ustavni poredak BiH, ali je pitanje, kaže, vremena i htijenja dokle da se to podržava.

Ako se, kaže, želi graditi neko zajedništvo ili aktivnost moraju svi prihvatiti sve ono što je legalno i legitimno, a RS je "to nesumnjivo“.

Naveo je da RS uvažavaju predstavnici država, kao što je to uradio i Ivo Sanader.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio zadovoljstvo najavom patrijarha srpskog Irineja da 9. januara dođe u Banju Luku, gdje će služiti svetu liturgiju u povodu Dana RS-a i "njene krsne slave svetog arhiđakona Stefana.

Tog dana u Banju Luku će doći i predstavnici države i Vlade Srbije te svi oni koji su, kako kaže, pozvani i ako žele da dođu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: