EU integracije
0

Dodik očekuje skoro parafiranje, a u februaru i potpisivanje sporazuma BiH sa EU

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik očekuje da Bosna i Hercegovina već početkom naredne sedmice parafira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskoj unijom, a već u februaru i potpiše taj sporazum.

Dodik je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo jučerašnjim usvajanjem poslovnika oba doma državnog parlamenta naglasivši da je to važan korak za izlazak iz političke krize i znači da nema nametanja rješenja od visokog predstavnika, a očekuje i trajno da neće biti nametanja u bilo kojoj oblasti osim po pitanjima vezano za ratne zločine.

Naveo je da je reforma policije bila uvjet za parafiranje Sporazuma BiH sa EU, te da je šest političkih lidera postiglo sporazum koji predviđa da se ta reforma uredi za nivo državnih organa, što podrazumijeva da će formirati nezavisni policijski odbor na nivou BiH za izbor predstavnika državnih policijskih organa, direkcija za koordinaciju, kao i institut za forenziku i agencija za utvrđivanje standarda u oblasti obrazovanja policije.

"To znači da se u nivo entiteta, i time policiju RS-a, ne zadire, sve dok se ne utvrdi novi Ustav", kazao je Dodik i dodao da su on i lider PDP-a Mladen Ivanić spremni da prihvate spomenuti dogovor oko policije za državni nivo i ako ne bude drugih problema BiH bi već u februaru ili i prije mogla da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ukoliko do toga dođe, naveo je, trebalo bi i da prestanu bonska ovlaštenja visokog predstavnika čemu se, kako je rekao, raduje.

Govoreći o usvojenom poslovniku oba doma državnog parlamenta, entitetski premijer je naglasio da je dobro što je preuzet ustavni način odlučivanja, odnosno zadržana je stara praksa odlučivanja u Predstavničkom domu i Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH.

"Taj dogovor je dobra vijest za BiH imajući u vidu činjenicu da je visoki predstavnik svojim instrukcijama tražio neka druga rješenja koja sigurno ne bi bila dobra i dodatno bi destabilizirala BiH i njen mogući put ka EU", smatra Dodik.

On smatra da će se ubrzo doći i do rješenja u vezi sa posljednjom odlukom visokog predstavnika u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o vijeću ministara BiH, a u smislu otklanja mogućnosti preglasavanja.

Dodik je na pres-konferenciji govorio i o godini dana Vlade RS-a, iznoseći podatak da su održane 52 sjednice i da je entitetska vlada obavila niz ključnih aktivnosti za daljnji privredni i ekonomski razvoj RS-a.

Naveo je i da je u ovoj godini ostvaren budžetski suficit, da je utvrđen Nacrt budžeta RS-a za narednu godinu u iznosu od 1,5 milijardi KM, izvršena uspješna prodaja "Telekoma", Naftne industrije RS-a, te da je Vlada uložila sredstva od privatizacije u razvojne programe širom RS-a, od čega samo u Srebrenicu 35 miliona KM.

Dodik je, između ostalog, kazao i da je bruto domaći proizvod RS-a rastao brže nego u BiH, te da je učešće RS-a u ukupnom BDP-u BiH povećano sa 29,7 posto u 2002. godini na 33,6 posto u prošloj godini.