Šta je smislio
571

Dodik objavio plan: Kako se misli ne povući iz Oružanih snaga BiH, a da to ne izgleda kao poraz

G. M.
Milorad Dodik (Foto: T. S./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: T. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik danas je praktično objavio način na koji se, barem privremeno, misli izvući iz situacije u koju je upao najavom o povlačenju iz Oružanih snaga BiH i pravljenja vojske RS-a.
Ova Dodikova najava najprije je uplašila građane BiH. No, nedavno je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao da je Dodik odustao od tih namjera.

Schmidt je u intervjuu za Guardian krajem prošlog mjeseca rekao da su regionalni čelnici uvjerili Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku RS-a.

"Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba", rekao je Schmidt za Guardian u intervjuu u Washingtonu.

Dodik je tada negirao Schmidtove tvrdnje, ali je postalo jasno da sada traži način da se izvuče iz ove situacije, odnosno da ne povuče nikakav konkretan potez na izlasku iz Oružanih snaga, a da ipak to ne bude predstavljeno kao odustajanje ili povlačenje, odnosno da "sačuva obraz".

Osim toga, moguće je da je Dodik i tokom sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi nedavno dobio upozorenje u tom pravcu, jer je kasnije priznao da je mu je saopćeno da "Rusija nije za avanturizam" u BiH.

Dodiku je ostalo malo vremena za to, jer je sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se raspravljati o povlačenju nadležnosti zakazana za petak.

On je danas na tribini "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti" u Beogradu govorio o vraćanju nadležnosti te je ujedno, diskretno, otkrio svoj plan. Najprije je kazao da je već napisan novi zakon o vojsci RS-a.

No, potom je kazao je da će donijeti odluku "da u narednih šest mjeseci bude pripremljeno i normativno uređenje OS BiH, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav".

"Mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH i dajemo im neki rok da žive još. Ukoliko za to ne bude spremnosti već je napisan novi zakon o vojsci RS-a i novi zakon o demilitarizaciji RS-a", rekao je Dodik.

On je to pravdao nacionalnim sastavom OS BiH i visokim troškovima.

"Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja, realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač", rekao je Dodik.

Riječ je, prema svemu sudeći, o načinu da se dobije na vremenu. Dodik na ovaj način dobija još najmanje šest mjeseci i pomjera rok za donošenje bilo kakve konrektne odluke o istupanju iz Oružanih snaga BiH. Nakon toga će, svakako, ponovo naći neki argument da ne sprovede svoju najavu.