Iznenadna odluka
87

Dodik objasnio zašto je povučen zakon o stranim agentima u RS-u

B. R.
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) oglasio se nakon što je vlada ovog entiteta iznenada i bez ikakvog objašnjenja povukla kontroverzni zakon kojim bi se uspostavio registar neprofitnih organizacija.
Zakon, čiji ga protivnici nazivaju zakonom o stranim agentima, povučen je na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS (NSRS), a na kojoj se trebao razmatrati.

Međutim, Dodik tvrdi da su "svi pravni stručnjaci", koji su razmatrali ovaj zakon, saglasni da je u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju Sjedinjene Američke Države te da je blaži po formi i određenim normama. Zatim se osvrnuo na samo povlačenje zakona iz skupštinske procedure.

"Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je RS opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju pojedine evropske države kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom", naglasio je.

Najavio je da će nakon usaglašavanja zakon ponovo biti upućen u skupštinsku proceduru. Podsjećamo da se ovom zakonu protive Evropska unija, SAD i brojne međunarodne organizacije jer smatraju da je riječ o antidemokratskoj praksi kakva postoji u autoritarnim režimima, kao što je Rusija.