{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik obećao vraćanje imovine trapistima

F
18.6.2009. u 18:31
0
8
Dodik obećao vraćanje imovine trapistima
0
Dodik obećao vraćanje imovine trapistima
Banjaluka
U Banjalučkoj biskupiji danas je počeo međunarodni naučni skup na temu „Trapisti u Banjoj Luci – Europa u Bosni i Hercegovini“, koji je organiziran u povodu 140. godišnjice trapističke opatije „Marija Zvijezda“ i 100-godišnjice smrti njenog utemeljitelja Franza Pfannera.
Na otvaranju ovog skupa premijer RS-a Milorad Dodik obećao je da će samostanu „Marija Zvijezda“ biti data na upravljanje njihova nacionalizovana zemlja.

„Vlada RS-a nema dileme o tom pitanju bez obzira na to bilo zakona o restituciji ili ne, samostan će dobiti svoju zemlju“, rekao je Dodik, podsjetivši da je trapistička zajednica dala ne samo duhovni pečat Banjoj Luci nego je zaslužna i za njen razvoj, industrijalizaciju, kulturu...

On je dodao da se ipak prvo mora riješiti pitanje izmještanja zdravstvene ustanove iz kruga samostana, ali da nije upitno da će trapistima biti vraćeno na upravljanje njihovo zemljiše i zgrade kako bi se ta trapistička opatija vratila onome što je bilo autentično za taj samostan.

Dodik tvrdi da je saradnja Katoličke crkve i Vlade RS-a dobra, te podjeća da je donatorskim sredstvima entitetska vlada učestvovala u obnovi u ratu porušene katoličke crkve na Petrićevcu, a podržat će i rad Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci.

"Moramo da živimo zajedno i osiguramo mir i stabilnost, uz razvijanje duha zajedništva", rekao je, između ostalog, entitetski premijer.

Apel za donošenje zakona o restituciji uputio je i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico, uzakujući na sve ono što je trapistički red od dolaska na prostore Banje Luke 1869., pa sve do nacionalizacije 1947.godine, utemeljio na tom prostoru, ne samo u duhovnom nego i širem smislu.

D'Errico je pročitao i pismo u kojem podršku ovom simpoziju daje i Sveta Stolica, a pozdravne govore održali su i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović.

Banjalučki biskup Franjo Komarica je naglasio da se održavanje ovog skupa na 140. godišnjicu trapističke opatije „Marija Zvijezda“ organizira s ciljem da se „izvuče iz mulja zaborava i iz paučine nezanja što više od onoga dragocjenog blaga što su generacije prije nas ostavile iza sebe na duhovnom, odgojnom, obrazovnom, kulturnom, privrednom i općenito civilizacijskom smislu“.

On je postavio i pitanje kako tu baštinu cijenimo, te kako se prema njoj odnosimo.

„Kada je u pitanju ova velezaslužna institucija Katoličke crkve u Banoj Luci i ovom dijelu BiH, moramo s tugom i stidom priznati da je službena vlast bivše države bezobzirno zaustavila plodno djelovanje ove europske institucije, jedne od najnaprednijih koje je Banja Luka imala. Ciljano su zatrpavali ovaj dragocjeni izvor europske kulture i civilizacije u našem gradu, htijući ga potpuno uništiti. Takvo je stanje, nažalost, i sada. Dokle će ono takvo morati biti?“, upitao je biskup Komarica.

Ovaj skup se održava do 20. juna, pod pokroviteljstvom Banjalučke biskupije, predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika, potpredsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Grada Banje Luke, Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta Republike Hrvatske i Ambasade Republike Njemačke u BiH.

Tokom održavanja skupa predviđeno je 29 znanstvenih izlaganja učesnika iz Banje Luke, Sarajeva, Zagreba, Zadra, kao i iz Austrije, Njemačke, Južne Afrike, Francuske, Italije...

Trapistička zajednica je svojim duhovnim, privrednim, socijalnim i prosvjetnim, kulturnim i obrazovnim angažmanom pokazala jedno vrlo kulturno lice Evrope, jer je u ovoj instituciji bila prisutna velika zajednica katoličkih redovnika trapista, a koja je bila sastavljena iz različitih evropskih naroda, čak je i do 12 nacija bilo u tom samostanu.

Stoga i naziv ovog naučnog skupa „Trapisti u Banjoj Luci – Europa u Bosni i Hercegovini“.

Na skupu će se govoriti o životu i radu trapista jer se vrlo o tome malo zna u javnosti.

Također, večeras će u Muzeju RS-a biti otvorena i izložba „Trapistička opatija 'Marija Zvijezda' u Banjoj Luci (1869-2009)“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: