BiH
0

Dodik obećao pomoć za sanaciju štete od nevremena u dobojskom području

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas je, tokom posjete dobojskoj Mjesnoj zajednici Kostajnica, koja je, 4. jula, usljed snažnog nevremena, praćenog gradom, pretrpjela veliku štetu, obećao pomoć od 50.000 KM.

On je kazao da će od tih sredstava biti obezbijeđena pomoć za sanaciju šteta nastalih na ambulanti porodične medicine u Kostajnici i na privatnim kućama.

Dodik je dodao da pomoć mogu očekivati i zajednice etažnih vlasnika na području grada Doboja, ali je prvo potrebno izvršiti procjenu štete.

Entitetski premiejr je obišao i izbjegličko naselje u dobojskom naslju Bare.

Obećao je i pomoć u sanaciji štete od grada nastale na 12 objekata koje u Barama koriste ratni-vojni invalidi i porodice poginulih boraca. Prema prvim procjenama za sanaciju je potreno od 50.000 do 80.000 KM, što će se znati nakon detaljnije analize i procjene.

On je kazao da je OHR ranije zabranio mogućnost da se dodjeljuju na trajno korištenje stambeni objekti koje izgradi Vlada.

“Mi smo sada pripremili jedan zakon koji će to pitanje rugulirati za oko 1.000 korisnika širom RS-a, u kojem se predviđa da im se ti objekti daju na trajno korištenje kako bi mogli vršiti određene popravke i druge intervencije uz pomoć Vlade i općinskih organa“, rekao je Dodik.