BiH
0

Dodik obećao pomoć "Veritasu"

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je entitetska vlada zainteresirana da pruži logističku pomoć Dokumentaciono informativnom centru "Veritas“, koji se bavi istraživanjem i dokumentovanjem zločina počinjenim nad Srbima u toku proteklog rata.

Dodik je, nakon razgovora u Banjoj Luci s direktorom „Veritasa“ Savom Štrpcem, rekao da „treba podržati sve one koji imaju snage da istraju u jednom teškom poslu otkrivanja istine, da bi se međunarodnoj javnosti jasno predočilo da su u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije i Srbi bili žrtve ratnih zločina“.

On je rekao da je tokom sastanka „ukazano na neprincipijelan pristup međunarodne zajednice, kada je riječ o načinu rješavanja pitanja vraćanja imovine izbjeglim i raseljenim osobama u BiH i Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na pitanje oduzetih stanarskih prava Srbima izbjeglim iz Hrvatske.

„Ovdje je stanarsko pravo izjednačeno s imovinskim pravom i svima koji su prije rata imali stanarsko pravo, ono je vraćeno, što nije slučaj u Hrvatskoj“, naveo je Dodik.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg prijema u Vladi i uvjerenje da će pitanje smještaja i osnovnih sredstava za rad „Veritasa“ u Banjoj Luci uskoro biti riješeno.

On je posebno ukazao na problem procesuiranja Srba iz Hrvatske i pripadnika bivše JNA za ratne zločine od hrvatskih vlasti čime se želi osujetiti povratak Srba u Hrvatsku.

Ukazao je i na probleme u vezi s ekshumacijama posmrtnih ostataka Srba stradalih u Hrvatskoj u proteklom ratu.

Štrbac je istakao da u Hrvatskoj ima oko 800 registrovanih grobnih mjesta, ali da se, i dvanaest godina nakon rata, ne vrše ekshumacije i da su za to pitanje isključivo nadležne hrvatske institucije.

Vezani članci