BiH
0

Dodik o saradnji RS-a s Haagom i situaciji u Srebrenici

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da želi da RS konačno i potpuno riješiti pitanje saradnje s Haškim tribunalom, jer će to relaksirati taj bh.entitet i mnogo stvari u njemu.

On je na pres-konferenciji kazao da je u ispunjavanju saradnje s Tribunalom ostao najteži zadatak, hapšenje najtraženih haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te Stojana Župljanina, a da su i međunarodni vojni predstavnici koji djeluju na našim prostorima rekli da oni nisu u BiH.

"Pored desetina obavještanih organizacija koji se bave tim pitanjem zaista je iluzorna priča da će MUPRS-a ići i tražiti ih po svijetu", kazao je Dodik i dodao da RS ipak ima obavezu saradnje s Haagom i čini sve što može u vezi s tim pitanjem.

Komentirajući stanje u vezi sa Srebrenicom, ponovio je stav da nema promjene ustavnopravnog položaja same Srebrenice, da se to ne može i neće desiti, jer je taj grad sastavni dio RS-a i tako će i ostati.

"Ali mi imamo povećan stepen odgovornosti za samu Srebrenicu i zato smo donijeli odluku o njenom specijalnom socijalno-ekonomskom statusu", kazao je entitetski premijer i najavio da će Vlada već sutra donijeti i konkretan program koji će se bazirati na konkretnim potezima određenih institucija na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja Srebrenice za što će biti uloženo 15 miliona KM.

Taj novac bit će investiran u infrastrukturu, obnovu objekata, izgradnju puteva, dijela vodovoda i prijenosnu elektromrežu u Srebrenici, dok će svaku vrstu "nezakonite akcije u pogledu izdvajanja Srebrenice iz RS-a, njegova Vlada spriječiti".

U tom smislu, najavio je da će Vlada inicirati izmjene Zakona o lokalnoj upravi kako bi se povećala njena ovlaštenja nad lokalnim upravama u ovakvim situacijama koje su se javile u Srebrenici i kako bi mogla da raspusti lokalne vlasti tamo gdje oni djeluju antiustavno i antizakonito.

Govoreći o slučaju krivične prijave protiv generala Armije RBiH Atifa Dudakovića zbog, navodno, počinjenih ratnih zločina, entitetski premijer je kazao da je dobio odgovor da Tužilaštvo BiH, kako je rekao, nešto radi o tom pitanju, ali i da ima drugih obaveza.

"Moj stav o tužilaštvima i sudovima je jasan - tu je prisutna sporost i neefikasnost i u ovom konkretnom slučaju mislim da ima i previše politike i očigledno da se računa na vremensku komponentu da će se to pitanje zaboraviti", kazao je Dodik i ponovio da traži odgovornost Dudakovića i da Tužilaštvo pokrene proces i kaže šta je konkretno urađeno.

Govoreći o privrednim projektima koji se vode u RS-u, Dodik je kazao da se svakodnevno razgovora s potencijalnim partnerima o projektu izgradnje autoputeva u RS-u, da su u toku razgovori i s američkom kompanijom "Dženeral elektrik" u vezi sa zajedničkom saradnjom na modernizaciji Željeznica RS-a, ali i da se još uvijek čeka saglasnost Konkurencijskog vijeća BiH za prodaju "Telekoma Srpske" i preduzeća iz sistema naftne industrije RS-a.

Istaknuo je da bi procedura davanja mišljenja od Konkurencijskog vijeća za privatizaciju ta dva strateška preduzeća RS-a trebalo da bude brža i kraća, te će zato Vlada pokrenuti inicijativu da se izmijeni zakon kojim bi se rok za davanje saglasnosti skratio sa šest na tri mjeseca.

Dodik je danas na pres-konferenciji predstavio i bivšu novinarku Radio-televizije RS-a Biljanu Bokić kao svog portparola.